Protestul angajatilor RATB ia amploare

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 09:48
1702 citiri
Protestul angajatilor RATB ia amploare

Alti angajati RATB s-au alaturat colegilor care protesteaza, de miercuri seara, la autobaza Titan, iar numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ o mie, acestia refuzand sa iasa cu autobuzele, troleibuzele si tramvaiele pe trasee.

Autobuzele de pe mai multe linii nu au iesit, joi dimineata, pe trasee, acestea trebuind sa plece de la autobaza Titan, acolo unde protesteaza angajatii RATB.

Autobaza Titan deserveste liniile de autobuz:

101 (Faur - Doamna Ghica)

102 (Bulevardul Basarabia - Soseaua Giurgiului),

103
(Republica - ICME),

181
(Bulevardul Camil Ressu - Calea Vitan - INMB),

246 (RATB Titan - Granitului),

311 (Faur - Piata Rosetti),

335 (Barajul Dunarii - Aero Baneasa),

682
(Baicului - Soseaua Andronache - Escalei).

Aceasta autobaza este cea mai mare din Bucuresti, cu o capacitate de peste 200 de autobuze.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a declarat, joi dimineata, pentru MEDIAFAX, ca angajatii Regiei nu pot intra in greva pentru ca au un contract colectiv de munca ce a fost respectat si nici nu au urmat toti pasii pentru a declansa conflictul de munca.

Gheorghe Aron a spus ca asteapta de la autobaze situatia cu numarul exact al autobuzelor, troleibuzelor si tramvaielor care au iesit pe trasee joi dimineata.

"Daca nu va iesi cel putin jumatate din parcul de masini, nu vom face fata", a precizat directorul RATB.

Protestatarii, nemultumiti de reducerea veniturilor salariale

Peste 400 de angajati RATB au declansat, miercuri seara, un protest spontan la autobaza Titan din Capitala, nemultumiti ca le-au fost reduse veniturile salariale. Acestia au spus ca de joi dimineata nu vor mai iesi cu autobuzele, troleibuzele si tramvaiele pe trasee daca nu le sunt rezolvate solicitarile.

Joi dimineata, alti angajati RATB s-au alaturat colegilor lor, numarul protestatarilor de la autobaza Titan ajungand la aproximativ o mie.

Protestatarii sustin ca au recurs la aceasta forma de protest deoarece in ultimele doua luni salariile lor au inceput sa scada. Acestia au precizat ca in ultimele luni nu au depasit 130 de ore lucrate, in conditiile in care in perioade similare ale altor ani lucrau si aproximativ 200 de ore.

Angajatii RATB reclama si faptul ca liderii de sindicat nu le mai reprezinta interesele. Unii dintre ei au sugerat chiar ca acestia au primit bani pentru a nu le mai reprezenta interesele in discutiile cu conducerea Regiei.

Directorul RATB, solicitat sa rezolve problema salariilor

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a venit, miercuri noapte, la autobaza Titan, unde a discutat aproximativ doua ore cu o delegatie a protestatarilor, care i-a cerut in principal rezolvarea situatiei salariilor.

Reprezentantii protestatarilor i-au cerut directorului RATB suplimentarea bugetului pentru cresterea salariilor, micsorarea personalului TESA si suplimentarea numarului de autobuze sambata, astfel incat sa creasca numarul de ore lucrate.

Directorul RATB a trecut pe o lista toate cererile reprezentantilor protestatarilor, dar le-a spus ca nu poate promite nimic pana cand nu va analiza problemele ridicate de ei.

"Vom functiona cu toti oamenii, cu tot parcul de masini, insa in baza prevederilor contractului colectiv de munca", le-a spus Gheorghe Aron.

Aron a promis mai multi bani de la buget

Totodata, Aron le-a spus ca vor veni mai multi bani la buget dupa ce se va renunta la cele aproximativ 12.000 de abonamente date gratuit pana acum administratiei publice din Capitala , dar si din cresterea preturilor biletelor RATB de la 1,3 la 1,5 lei si ale abonamentelor pe toate liniile de la 50 la 55 de lei.

Gheorghe Aron a incercat sa le explice angajatilor RATB ca nu se pot baza la nesfarsit pe subventia de la Primaria Capitalei, avand in vedere ca peste cativa ani aceasta nu va mai fi acordata, Regia urmand sa devina societate comerciala.

Directorul RATB a invitat reprezentantii protestatarilor sa participa la intalnirea programata pentru joi, la ora 10.00, unde conducerea Regiei urmeaza sa discute cu liderii lor de sindicat.

Angajatii RATB, nemultmiti de rezultatul discutiilor

Nemultumiti de rezultatul discutiilor, angajatii RATB au strigat ca nu renunta la protest si ca nu pleaca din autobaza Titan pana cand nu le sunt rezolvate cererile. Acestia au huiduit si au strigat "Demisia", cerand sa vina la ei primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Inainte de venirea directorului RATB la autobaza Titan a discutat cu protestatarii si primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta a plecat dupa aproximatuiv cinci minute, dupa ce le-a cerut sa renunte la protest si sa mearga la discutiile de joi cu conducerea Regiei.

Marian Vanghelie
a declarat, pentru MEDIAFAX, ca la discutiile de joi ale conducerii Regiei cu sindicalistii vor participa si doi reprezentanti ai grupului PSD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#ratb, #protest, #angajati, #greva , #stiri Ratb