Prognoza de inflație pentru acest an, revizuită în creștere de BNR: ”Populația nu a luat în seamă cântecele de jale”

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 13:25
212 citiri
Prognoza de inflație pentru acest an, revizuită în creștere de BNR: ”Populația nu a luat în seamă cântecele de jale”
Rata inflației va coborî la 3,5% la sfârşitul lui 2025 FOTO Pixabay

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri, 15 mai, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

”Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată în proiecţia din februarie. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă. Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează. Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune”, a spus Mugur Isărescu.

Conform guvernatorului BNR, faptul că se ajunge în interiorul ţintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual, ceva mai târziu are importanţă dar depinde şi de deciziile viitoare ale băncii naţionale, ”când şi cu cât vom reduce rata de politică monetară”.

”Populația nu a luat în seamă cântecele de jale, domne, dobânzile înalte omoară creditul, a împrumutat pentru că a constatat și a judecat corect că dobânzile înalte sunt sub rată inflației și deci creditul este relativ avantajos, este ieftin. Dacă această judecată a populației va continuă pe măsură ce inflația scade, într-adevăr începe să apară momentul în care trebuie să coborâm dobânzile”, a mai spus guvernatorul BNR.

Isărescu a mai explicat că, dacă Guvernul nu ar mai finanţa deficitul, acest lucru va duce la mai multe crize, printre care economice şi politice.

”Aud discuţii în public că problema este faptul că Guvernul se împrumută. Ce înseamnă dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute şi nu ar finanţa deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, înseamnă criză economică, criză socială, criză politică. Eu am trăit aceste evenimente în anii ‘90, când nu aveam nici datorie externă atunci sau era foarte mică şi umblam disperaţi să găsim bani ca să finanţăm deficitul bugetar care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei”, a mai afirmat Mugur Isărescu, potrivit observatornews.

...citeste mai departe despre "Prognoza de inflație pentru acest an, revizuită în creștere de BNR: ”Populația nu a luat în seamă cântecele de jale”" pe Ziare.com

#rata inflatie Romania, #prognoza BNR rata inflatie, #2024, #Mugur Isarescu , #Stiri Macroeconomie