Van Groningen: Marja bancii ar trebui sa contina si componenta de risc de tara

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 01:30
1484 citiri
Van Groningen: Marja bancii ar trebui sa contina si componenta de risc de tara

Componenta de risc de tara ar trebui introdusa in marja bancilor, astfel incat clientii sa fie avantajati de o eventuala scadere a acestui indicator, a declarat miercuri presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, potrivit Newsin.

"Ordonanta 50/2010 obliga bancile sa foloseasca doar EURIBOR plus o marja, insa 70% din credite sunt in euro. Partea fixa reprezinta 1%. EURIBOR este acum la un minim istoric si sigur va creste, astfel ca va creste si rata pentru clienti. Componenta cu riscul de tara ar trebui introdusa in marja", a mentionat van Groningen.

El a explicat ca o eventuala scadere a acestui indicator ar avantaja clientii.

"Avem un risc de tara mai mic ca in Grecia, dar destul de mare. Daca scade riscul de tara, clientii nu beneficiaza de o reducere a ratei", a mentionat reprezentantul Raiffeisen Bank.

Acesta a subliniat ca Ordonanta 50/2010 are ca scop cresterea transparentei produselor bancare.

"Nu a fost vorba de reducerea costurilor pentru creditele existente, ci doar de cresterea transparentei si introducerea directivei europene si in Romania", a mentionat Steven van Groningen.

Acesta a adaugat ca unii clienti au fost informati gresit, motiv pentru care au apelat la avocati pentru a obtine credite mai ieftine.

"Nu am nimic impotriva protectiei consumatorului, respectam legea, dar in spate se afla si interesul avocatilor, care creeaza niste asteptari", a adaugat van Groningen. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oug 50/2010, #van groningen, #banci , #stiri Raiffeisen