Timisoara cotata la Bursa

Marti, 14 Iunie 2005, ora 00:11
1896 citiri

Municipalitatea timisoreana vrea sa se imprumute de 200 de miliarde de lei prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni. In premiera pentru acest tip de imprumut, dobinda are o singura cifra. Autoritatile locale timisorene spera ca obligatiunile din emisiunea ce va fi lansata miine sa se vinda ca piinea calda. A"Ultima emisiune in valoare totala de 100 de miliarde de lei s-a vindut in patru zileA", spune primarul Gheorghe Ciuhandu.

Acum se scot la A"vinzareA" obligatiuni municipale in valoare totala de 200 de miliarde de lei si sint demarate procedurile pentru cotarea lor la Bursa.

Reprezentantii Raiffeisen Bank, care a cistigat licitatia organizata de Consiliul Local Timisoara, spun ca va fi o afacere buna.

Timisoara are rating bun

A"Este prima emisiune de acest fel care are o dobinda dintr-o singura cifra, lucru foarte bun pentru gradul de indatorare a orasului. Dobinda oferita este de 8,25% pe an. Numarul minim de obligatiuni care poate fi cumparat este de 25. Valoarea unei obligatiuni este de un milion de lei. Termenul final de rambursare este 1 martie 2011, in rate semestriale.

Ratingul bun al orasului ne face sa credem ca va fi un succes. Municipalitatile sint cele mai sigure. Pina acum nu s-a intimplat ca vreo municipalitate sa intre in imposibilitate de plataA", spune Emil Esanu, director regional al Raiffeisen Bank.

Banca incaseaza un comision de 0,5% din valoarea emisiunii. Increderea mare in capacitatea de plata a Timisoarei este bazata si pe gradul ridicat de colectare a impozitelor, peste 90%. A"Pentru a putea face aceasta emisiune, am fost supusi mai multor controale, timp de trei luniA", explica primarul Gheorghe Ciuhandu.

Obligatiuni tranzactionate la Bursa

Primarul Gheorghe Ciuhandu a mai anuntat ca urmeaza ca prin aceste obligatiuni Timisoara sa fie cotata la Bursa. Conform directorului economic al Municipalitatii, Adrian Bodo, s-au facut demersurile pentru tranzactionarea la Bursa. A"Speram sa se vinda la fel de bine ca prima emisiuneA", spune primarul Ciuhandu. Are planuri mari pentru viitor: A"Ne gindim sa intram in cel mai scurt timp si pe piata europeana cu eurobonduriA".

De asemenea, spune primarul, gradul mic de indatorare a orasului permite si alte aranjamente financiare. A"Limita legala este de 20%. Noi avem o indatorare de 8% din bugetA", spune directorul economic Adrian Bodo. Modificarile legale anuntate, ce vor permite indatorarea pina la 40% din buget, sint asteptate cu nerabdare. A"S-a discutat mult pe tema aceasta la Federatia Municipiilor. Cu procentul de 20% de acum nu se poate face dezvoltare sustinutaA", spune viceprimarul Adrian Orza. Toate cele 200 de miliarde de lei vor fi folosite pentru lucrari de investitii in drumuri.

Cotidianul