Steven van Groningen: Nu m-as mira sa fie banci de vanzare in Romania

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 11:36
2738 citiri
Steven van Groningen: Nu m-as mira sa fie banci de vanzare in Romania

Pe piata de retail bancar din Romania este loc numai pentru patru, cinci mari banci si nu m-as mira ca in prezent sa fie de vanzare in jur de cinci banci in Romania, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

"Se va incerca vanzarea portofoliului sau vanzarea unor active", a spus in cadrul ZF Live Steven van Groningen, referindu-se la masurile pe care le vor lua bancile aflate in dificultate.

Principala problema pe care o au bancile din Romania in acest moment, potrivit lui van Groningen, este lipsa de increderii a consumatorilor, fie ca este vorba de cei finali, fie ca este vorba de segmentul corporate.

"Lipseste increderea consumatorului. Cine nu are incredere nu consuma. Cine nu are incredere nu ia un credit sa cumpere un apartament. Avem o imagine in oglinda cu ce s-a intamplat inainte de 2008. Pentru firme e acelasi lucru. Daca esti intr-un mediu incert si impredictibil atunci nu te grabesti sa investesti", a spus seful Raiffeisen.

Austriacul a spus ca piata bancara din Romania nu inseamna un volum cat mai ridicat al creditelor, ci cat mai putine credite neperformante.

Raiffeisen Bank a inregistrat in primele noua luni un profit net de 72 de milioane de euro, in crestere cu 20,4% fata de perioada similara a anului trecut, devenind cea mai profitabila banca din Romania.

"Este ceva care vine din trecut, rezultatele se explica din deciziile luate acum 3-4 ani", a spus van Groningen referindu-se la faptul ca profitul bancii Raiffeisen are la baza politica prudenta aplicata de banca in perioada 2007-2008. "Am fost criticati ca pierdem cota de piata atunci. S-a dovedit ca abordarea noastra a fost corecta", a spus bancherul.

Este interesata Raiffeisen de achizitia unei banci?

Steven van Groningen a spus ca, pentru moment, Raiffeisen Bank nu are in plan achizitia unei banci din Romania, dar ramane atenta la oportunitatile care s-ar putea ivi in piata. Strategia bancii va fi castigarea unei cote mai mari de piata prin crestere organica, a explicat van Groningen.

"Nu o sa fim foarte agresivi brusc, dar suntem intr-o pozitie atat de buna incat ar fi pacat sa nu beneficiem si sa nu incercam sa marim cota de piata", a spus seful Raiffeisen.

"Sunt convins ca la sfarsitul anului 2013 cota noastra de piata va fi mai mare".

Seful Raiffeisen nu crede ca anul viitor piata bancara din Romania se va confrunta cu iesirea vreunei banci, dar a spus ca, daca acest lucru s-ar intampla, cauza ar putea fi externa, independenta de piata locala.

Ce masuri ar lua bancherul daca ar fi la sefia Guvernului

Invitat sa spuna care ar fi primele cinci masuri pe care le-ar lua daca ar fi la sefia Guvernului, Steven van Groningen a enumerat:

1. Proiectele de infrastructura. Steven van Gronineng a spus ca trebuie stabilita o prioritizare clar, in functie de criterii bine stabilite, a proiectelor de infrastructura, care trebuie "facute de la cap la coada".

2. Project management. "Exista 40.000 de proiecte de infrastructura neterminate", a pus van Groningen. "Acest lucru este inadmisibil".

3. Administratie mai buna. Bancherul s-a referit la o colectare mai buna a taxelor si impozitelor, dar si la returnarea taxei TVA, pe care a numit-o, in prezent, "un dezastru".

4. Intreprinderile de stat. Presedintele Consiliului Investitorilor Straini a spus ca intreprinderile de stat trebuie sa functioneze pe baza principiilor de guvernanta corporatista, trebuie sa aiba management privat, bazat pe competente.

5. Respect pentru cetatean. Steven van Groningen a vorbit despre un dialog institutionalizat si despre renuntarea la ordonantele de urgenta pentru orice problema care poate fi rezolvata si in alt fel.

#Steven van Groningen interviu, #sistem bancar romania, #cota piata sistem bancar, #cota banci Romania, #masuri guvern , #stiri Raiffeisen

Curs valutar

1 EUR = 4.9743 RON

0.0006

1 USD = 4.4737 RON

-0.0089
  1. Salariu de 4.000 de euro în România pentru un job cu concurență aproape zero. Angajatorii „umblă cu limba scoasă după ei!"
  2. Orașele spre care se îndreaptă dezvoltatorii imobiliari din cauza „blocajelor” în obținerea autorizației de construcție. „Mentalitatea din București se transmite” VIDEO
  3. Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
  4. România caută investiții. Ce îi lipsește încă pieței imobiliare din țară. "Potențialul este uriaș"
  5. The Real Estate Event - ediție inaugurală de succes. Jucătorii de top din industria imobiliară care au urcat pe scenă, urmăriți de 120.000 de oameni online
  6. Ce îi îndepărtează pe investitorii străini de pe piața imobiliară românească: „Rămânem doar cu ceea ce putem face noi înșine” VIDEO
  7. De ce nu ies marii investitori imobiliari români în afara granițelor. "Vorbim de o piață tânără, cu un potențial imens" VIDEO
  8. Salariul mediu net, în creștere. Ce domenii au resimțit cele mai importante măriri: surpriza mare vine din sectorul mineritului
  9. Tinerii români preferă șomajul în locul unui job. "Așteptările lor nu pot fi îndeplinite". Ce sumă primesc de la stat absolvenții de liceu care stau acasă
  10. Implicați și stresați. Cum arată viața la muncă a angajaților români față de restul europenilor SONDAJ