Statul descurajeaza economisirea pentru constructia de locuinte

Joi, 21 Iulie 2005, ora 01:04
968 citiri

Instabilitatea legislativa, devenita regula la noi in ultimii 15 ani, afecteaza inclusiv finantarea domeniului locativ. Economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, metoda initiata in Romania cu mai bine de un an in urma, o noutate pe piata romaneasca, poate intra intr-un con de umbra si naste incertitudini datorita reducerii primei de stat de la 30% la 15%. Aparuta in Monitorul Oficial din 19 iulie, Ordonanta de Urgenta a Guvernului care stipuleaza acest lucru dezorienteaza romanii interesati de noua modalitate de finantare imobiliara si da peste cap planul de afaceri al investitorilor in cele doua banci de profil - Raiffeisen Banca pentru Locuinte, infiintata in iunie 2004, si HVB Banca pentru Locuinte, care va incheia primele contracte in luna septembrie.

Momentul e prost ales

Pentru respectiva modificare, momentul nu e bine ales. Masura e chiar contrara tendintei actuale de incurajare a economisirii. In conditiile limitarii de catre BNR a riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice, economisirea - prima faza a finantarii in sistemul la care facem referire - ar trebui stimulata si nicidecum descurajata. Sistemul, aplicat de 80 de ani in Germania si preluat inclusiv in tari din regiune, presupune o perioada de economisire de pana la 5 ani (in conditii de dobanda de 3% pe an), dupa care deponentul poate lua un credit egal ca valoare cu suma economisita, cu o dobanda fixa de 6 % pe an, la lei.

BNR a recomandat o prima de 160 de euro

Surse din BNR ne-au precizat ca nu au fost luate in calcul opiniile bancii centrale, care acum doua saptamani a recomandat, printr-o adresa trimisa Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), ca prima de stat sa nu fie mai mica de echivalentul a 160 de euro. Surse din minister informeaza ca s-a ajuns la 100 euro fara argumente de ordin macroeconomic, tehnic si financiar si fara a mai fi consultate cele doua banci specializate in domeniu. "Actionarii nostri au decis anul trecut sa faca o investitie de 15 milioane euro plecand de la existenta unui cadru legislativ care stimula activitatea de economisire-creditare pentru domeniul locativ - Legea 541/2002. Acestia au venit la Bucuresti si au aflat despre modificarile aduse legii. Vom analiza impreuna si vom stabili strategia viitoare pe piata romaneasca", spune Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Motiv de ingrijorare pentru investitori

Ingrijorarea manifestata vizavi de noul semnal de instabilitate legislativa este manifestata si de actionarii HVB Banca pentru Locuinte. "Credibilitatea si atractivitatea produsului au fost afectate de aceasta ordonanta si daca va mai avea loc o alta schimbare de aceeasi natura, probabil ca efectele vor fi mult mai grave pentru sistemul nostru", declara Petre Tulin, presedintele bancii. Acesta subliniaza ca in alte tari reducerea primei de stat s-a realizat in concordanta cu reducerea inflatiei si diferentei dintre dobanzile la credite si cele la depozite.

Adevarul