Serviciile de plata la distanta s-au dublat in ultimul an

Luni, 21 August 2006, ora 02:14
1023 citiri

Lipsa promovarii, neincrederea in institutiile bancare si carentele educationale au facut ca platile online sa fie un element aproape inexistent in viata romanilor. Totusi, in paralel cu dezvoltarea solutiilor IT, platile online cresc si inca destul de agresiv. Numarul de abonati ai serviciilor de plata cu acces la distanta (aplicatiile de Internet banking, home banking si mobile banking) a ajuns la 150.000, fata de 66.000 cati se inregistrau cu un an in urma, potrivit no-cash.Utilizand aceste aplicatii, abonatii au realizat, in cursul trimestrului II din 2006, patru milioane de tranzactii in valoare de aproximativ 30 miliarde euro, dublu fata de aceeasi perioada din 2005 si de aproape patru ori mai mult fata de 2004. Pe langa aplicatiile bancare, plata online a facturilor la utilitati ar putea cunoaste si ea o crestere importanta.

Aproape 40 de aplicatii avizate pentru 2006

Incepand cu data de 1 aprilie 2006 au fost avizate pentru un an, conform Ordinului MCTI nr. 218/2004 (privind procedura de avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta), un numar de 39 de aplicatii implementate de 25 de banci.

Dintre acestea, 13 ofera atat home banking cat si Internet banking in vreme ce toate tipurile de aplicatii sunt operationale doar la doua banci (BRD si Raiffeisen Bank), potrivit no-cash.

E-facturile, alternativa viabila la cozile interminabile

Initiate in 2002 si folosite inca la un nivel destul de redus, solutiile de plata online sunt o alternativa la modalitatile clasice de achitare a datoriilor catre stat ori catre furnizorii de utilitati. Plata facturilor la utilitati se realizeaza direct din contul de utilizator, la orice ora si de oriunde exista o conexiune la Internet. Dupa deschiderea unui cont de utilizator se procedeaza la completarea datelor privind factura dupa care utilizatorul este transferat pe pagina Romcard unde va introduce datele cardului si unde se va realiza procesarea efectiva a platii, iar in cateva momente va primi mesajul de confirmare a platii atat in contul sau de utilizator cat si pe e-mail.

Avantajele majore ale utilizarii acestui sistem de plati online a utilitatilor se concretizeaza in timpul infim necesar pentru realizarea platii. Un plus de valoare este adus si de facilitatile suplimentare oferite de sistem: arhivarea facturilor, vizualizarea rapida a istoricului platilor, cat si a statusului unei plati, confirmarea rapida pe e-mail a operatiunilor. Serviciul e-facturi.ro se adreseaza tuturor persoanelor care dispun de o conexiune Internet si un card bancar si este foarte apreciat de cei care au un program de lucru de la 9 la 17 si nu au timp sa ajunga la banca sau la casieriile funizorilor de utilitati care au programul tot pana la ora 17.

Plata online a impozitului pe proprietate, numar penibil de utilizatori

In Bucuresti impozitul local pe proprietate poate fi achitat online. Sistemul a fost implementat in 2002-2003, dupa aparitia legii ce introducea notiunea de semnatura electronica.

Fara aceasta semnatura, plata electronica era imposibila. Cel mai mare ca numar de contribuabili din Bucuresti, sectorul 3, are 327.000 de roluri deschise si doar zece solicitari de parola pentru plata electronica.

Mai bine stau sectoarele 1 si 6, care au acumulat in jur de 200 de platitori pe Internet, in timp ce sectoarele 2, 4 si 5 abia au strans cate 100 de solicitari. Taxele locale nu pot fi achitate electronic.

Gecad ePayment tinteste afaceri de trei milioane de euro

Compania de comert electronic Gecad ePayment, parte din grupul de servicii IT Gecad, estimeaza o crestere a cifrei de afaceri pana la 3 milioane de euro pe 2006, de la 100.000 de euro inregistrati anul trecut, a declarat vineri pentru directorul de investitii al companiei, Cristian Badea.

Cresterea se datoreaza atat evolutiei pietei romanesti a comertului electronic, dar mai ales cresterii afacerilor generate de divizia Avangate la nivel international, a adaugat Badea.

Gecad ePayment promoveaza doua solutii proprii de comert electronic, respectiv de distributie de software online: ePayment, care se poate implementa in orice magazin virtual romanesc de produse sau servicii, si Avangate, care a fost special creat pentru producatorii de software care isi vand produsele pe Internet. Avangate se comercializeaza la nivel international. (NewsIn)

Serban Buscu

Curierul National