Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful Raiffeisen: Ar trebui sa ieftinim creditele in lei

Seful Raiffeisen: Ar trebui sa ieftinim creditele in lei

Steven van Groningen crede ca imprumuturile in lei trebuie sa fie mai atractive, nu doar sa se ia masuri pentru limitarea celor in valuta, informeaza NewsIn.

"Trebuie sa facem creditele in lei mai atractive, nu doar sa descurajam creditul in valuta", a mentionat seful Raiffeisen Bank, care a adaugat ca un client poate accesa o suma mai mare de bani in cazul unui credit in valuta decat in cazul unui imprumut in lei, diferenta care este importanta pentru acesta.

Steven van Groningen a mai spus ca o solutie ar fi micsorarea acestei diferente dintre suma accesata in lei si cea in valuta.


"Este un lucru care priveste tot sistemul bancar si avem nevoie de un dialog pentru a vedea ce solutii putem alege. Putem face credite in lei mai ieftine, ideea este cum putem ajunge la o suma mai mare pentru un client", a adaugat van Groningen.


Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara la inceputul lunii mai ca Banca Nationala a Romaniei va prezenta in cateva luni o serie de masuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar, nefiind insa vizat si creditul ipotecar.


"Deocamdata suntem in stadiul de analiza interna la nivel de experti si in consiliul de administratie, unde a avut loc o discutie preliminara asupra tipologiei masurilor care se pot aplica si care vor fi luate si dupa o consultare cu sectorul financiar, pentru evitarea unei relansari a creditului, cu prioritate in valuta, fata de debitorii neprotejati la riscul valutar.


Este vorba despre urmatoarele cateva luni", declara la acea data Cristian Popa.


Potrivit acestuia, BNR nu vrea sa recurga la interziceri de creditare in valuta, insa doreste sa existe o reflectare cu acuratete a riscului acestor tipuri de expuneri bancare in pretul instrumentelor respective, iar aceasta se poate realiza printr-o multitudine de instrumente de natura macroprudentiala.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1173 ori