Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rezultate economice sub estimari, in Ungaria, in privinta PIB-ului si a inflatiei

Rezultate economice sub estimari, in Ungaria, in privinta PIB-ului si a inflatiei
Ungaria a inregistrat o inflatie anualizata de 7,8 procente, in ianuarie, de la 6,5 procente in decembrie si o crestere a PIB-ului din trimestrul patru de doar 3,2 la suta, sub estimarile de 3,5 la suta, rezultate dezamagitoare, se arata intr-o analiza a Raiffeisen asupra Ungariei.

Analistii estimau o inflatie anualizata de 7,5 procente, pentru ianuarie, Raiffeisen (RZB) estimand o crestere la noua la suta pentru perioada februarie - martie, pentru a se retrage la sapte la suta in luna august.

RZB este de parere ca este prea devreme sa se concluzioneze ca inflatia se va opri la doua cifre pe o perioada mai lunga si nici ca, pe cale de consecinta, banca centrala va fi nevoita sa majoreze rata dobanzii de referinta, care la momentul actual este de opt la suta. Este important sa se tina cont de cosul inflationist, de produsele si ponderile cu care se calculeaza inflatia si de volatilitate. Trebuie tinut cont si de nucleul inflationist: in timp ce indicele inflationist s-a majorat cu 1,2 la suta, indicele corelat nucleului inflationist a crescut cu doar 0,1 la suta.

Analistii RZB isi mentin estimarea unei rate stabile de referinta, in prima jumatate a anului curent, cu un ciclu de reducere care va incepe in trimestrul patru. Astfel, pentru sfarsitul anului curent, RZB estimeaza o rata a dobanzii de sapte la suta.

Analistii RZB presupun ca cererea interna a gospodariilor si cheltuielile de capital au cantarit greu la incetinirea cresterii PIB-ului.

Ca urmare a pachetului de masuri de austeritate fiscala, o masiva incetinire a PIB-ului este estimata si pentru anul curent. Astfel, dupa 10 ani de crestere stabila si peste patru la suta a PIB-lui Ungariei, RZB estimeaza pentru anul curent o crestere de doar 2,5 la suta.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 803 ori