Raiffeisen retine impozitul din dobanzi

Marti, 06 Iulie 2010, ora 16:40
1409 citiri
Raiffeisen retine impozitul din dobanzi

Raiffeisen Bank a declarat, marti, ca va proceda "in consecinta", respectiv "va retine impozitul de 16% aferent castigului total din dobanzi," pentru scadente dupa data de 1 iulie, chiar daca interpretarea MFP cu privire la impozitarea dobanzii dezavantajeaza clientii, transmite NewsIn.

"Din pacate, interpretarea Ministerului Finantelor (MFP) exprimata astazi prin scrisoarea de raspuns transmisa Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) este nefavorabila clientilor nostri", sustine Corina Vasile, PR director, Raiffeisen Bank.

Oficialul Raiffeisen Bank a declarat pentru NewsIn ca institutia de credit "va retine impozitul de 16% aferent castigului total din dobanzi, in masura in care acesta este virat, potrivit contractului, in contul titularului la scadenta depozitului si daca aceasta dupa data de 1 iulie".

ARB transmisese Ministerului Finantelor un document prin care solicita clarificari in interpretarea modificarilor recente aduse Codului Fiscal, in lipsa normelor de aplicare asteptate in cursul acestei saptamani. Conform noii legi, s-a decis impozitarea cu 16% a castigurilor din dobanzi, incepand cu 1 iulie.

"Interpretarea noastra era ca impozitul ar fi trebuit aplicat pro-rata, adica doar aferent partii din castigul din dobanda realizat dupa 1 iulie", spune Corina Vasile.

"Modalitatea de calcul utilizata de banci pentru dobanda datorata clientilor este cea zilnica, doar scadenta dobanzii fiind la implinirea termenului depozitului, cu alte cuvinte clientul final al carui castig se impoziteaza realizeaza zilnic un venit din dobanzi, deci venitul realizat astfel inainte de 1 iulie nu ar trebui impozitat", afirma oficialul Raiffeisen.

Dobanzile inregistrate in contul curent sau in contul de depozit al titularului pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile, insa depozitele cu scadenta dupa 1 iulie sunt taxate, au declarat, marti, pentru NewsIn, surse din piata, citand scrisoarea de raspuns remisa de MFP bancherilor.

Oficiali ai Raiffeisen Bank, citati de The Mony Channel, sustineau luni ca banca a decis sa nu mai retina impozitele la sursa pana ce Ministerul Finantelor nu va publica normele metodologice de aplicare a modificarilor aduse Codului Fiscal.

Surse din piata avocaturii au declarat pentru NewsIn ca normele de aplicare vor fi emise de Ministrul Finantelor in cursul acestei saptamani, sau cel tarziu saptamana viitoare.

#raiffeisen, #impozit, #dobanzi , #stiri Raiffeisen