Raiffeisen: PIB-ul va scadea si in T3

Joi, 13 August 2009, ora 15:15
1081 citiri
Raiffeisen: PIB-ul va scadea si in T3

PIB-ul Romaniei urmeaza sa inregistreze, in trimestrul trei, o scadere similara cu cea din perioada aprilie-iunie, iar contractarea economica ar putea inceta in ultimele trei luni din 2009, anticipeaza Raiffeisen, care a modificat prognoza de contractie anuala a PIB de la -6% la -8,5%.

Riscurile legate de acest scenariu indica o perspectiva negativa, se arata in analiza Raiffeisen, precizeaza Mediafax.

"Activitatea economica a atins un maxim in trimestrul doi din 2008. Totodata, datele disponibile sugereaza ca activitatea economica s-a deteriorat in trimestrul doi din 2009 fata de primele trei luni. Tinand cont de acesti doi factori, anticipam scaderea anuala a PIB-ului real la circa -8,5%", apreciaza analistii Raiffeisen.

Astfel, PIB-ul se va contracta in termeni trimestriali (fata de trimestrul anterior) si in perioada iulie-septembrie, probabil intr-un ritm similar cu cel din trimestrul al doilea, se arata in analiza Raiffeisen.

 

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

"Totodata, ne asteptam ca declinul activitatii economice sa inceteze in ultimul trimestru. Desigur, riscurile din acest scenariu continua sa indice o perspectiva negativa", precizeaza banca austriaca.

Economia Romaniei s-a contractat cu 1,2% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, dupa o scadere trimestriala de -4,6% in perioada ianuarie-martie, potrivit datelor INS. In termeni anuali, PIB-ul a scazut cu 8,8% in trimestrul al doilea si cu 7,5% in primul semestru fata de perioadele corespunzatoare din 2008.

Raiffeisen anunta, pe 23 iunie, ca a revizuit in sens negativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la -4% la -6%.

Raiffeisen anticipeaza reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 8% pana la finele acestui an, de la 8,5% in prezent, pentru sustinerea activitatii economice.

Banca nu exclude masuri mai agresive din partea BNR, in special daca nu exista presiuni dinspre cursul de schimb leu/euro si mentioneaza ca "exista speculatii" care indica scaderea dobanzii cheie sub nivelul de 7%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
Liderii infantili ai lumii provoaca un nou conflict militar. Dupa Rusia si Ucraina au venit la rand Israel contra Iran și a majoritatii Orientului Apropiat
Liderii infantili ai lumii provoaca un nou conflict militar. Dupa Rusia si Ucraina au venit la rand Israel contra Iran și a majoritatii Orientului Apropiat
Cel mai probabil, prețurile petrolului vor creste luni, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat analiștii duminică, dar câștigurile suplimentare ar putea depinde de...
#pib, #raiffeisen, #economie, #trimestru , #stiri Raiffeisen