Raiffeisen: marja de profit in cazul creditarii bancare a fost zero in 2009

Joi, 17 Iunie 2010, ora 15:36
1179 citiri
Raiffeisen: marja de profit in cazul creditarii bancare a fost zero in 2009

Marja de profit a sistemului bancar romanesc a coborat la zero, in 2009, componenta creditarii in valuta inregistrand valori negative si fiind contrabalansata componenta in lei, a declarat, joi, Ionut Dumitru, Economist-Sef al Raiffeisen Bank.

"Marja de profit inregistrata de sistemul bancar romanesc pe componenta in lei s-a diminuat de la 4,5% in 2008 la 2,3% in 2009, iar marja de profit reziduala in valuta, de 77 puncte de baza (0,77%) in 2008 s-a dus pe minus in 2009.

Pe tot sistemul bancar, activitatea de creditare a fost la break-even (punctul de amortizare - n.r.) anul trecut, pe componenta de valuta fiind negativa, iar pe componenta in lei, usor pozitiva", sustine Dumitru.

In timp ce riscul creditarii creste, portofoliul de imprumuturi al bancilor comerciale scade, iar institutiile de credit se vad nevoite sa-si diminueze costurile pentru a face fata concurentei.

"Daca vorbim la nivel aregat, in lei si valuta, vom vedea ca in 2009, fata de 2008, a fost o crestere foarte puternica a costului riscului, a provizioanelor, in timp ce costurile administrative s-au redus ca urmare a masurilor luate de banci, iar marjele de profit s-au diminuat", a mai spus Dumitru.

Totodata, sentimentul consumatorului roman este foarte scazut, influentand negativ creditul de consum.

"Noi suntem la extreme. Daca pe perioada de boom eram foarte entuziasti, din pacate nu am profitat de intrarile masive de capital, iar romanii au consumat peste asteptari.

Urmeaza o perioada in care fluxurile de capital nu vor mai fi la fel de generoase. Suntem la nivelul cel mai de jos ca nivel al sentimentului consumatorului, in regiunea central si est-europeana.

Mai mult, daca in alte tari sentimentul consumatorului creste, la noi se deterioreaza in continuare", a mai spus Dumitru.

"In consecinta, pe partea de creditare am intrat in zona negativa, si cele mai afectate sunt creditele de consum: ele scad si in lei, si in valuta, singura componenta care creste fiind cea ipotecara - evident, Prima Casa, in valuta", a adaugat Economistul-Sef al Raiffeisen.

In acelasi timp, metoda de evaluare a bonitatii clientilor (scoringul) s-a inasprit.

"Ca o consecinta a conditiilor macroeconomice, s-a produs o inasprire a standardelor de creditare.

Riscurile au crescut, portofoliile de credit s-au deteriorat, iar standardele de creditare sunt in continuare in intarire, riscul de credit perceput de catre banci fiind in continuare in deteriorare, in special pe zona de IMM, dar, in ultimele luni, si mai accenuat in zona de corporate", sustine analistul.

Singura tendinta pozitiva a fost inregistrata pe segmentul economiilor, care continua sa creasca.

"S-a constatat o trecere de la conturi curente catre depozite la termen, cred ca avem o evolutie pozitiva", a mai spus Dumitru.

In ceea ce priveste iesirea din recesiune, Dumitru nu este optimist.

"Probabil ca vom mai ramane in recesiune o perioada. Gospodariile au suferit o deteriorare a pozitiilor financiare proprii...Salariile s-au deteriorat, si, probabil ca vor intra in declin in urma reducerilor salariilor bugetare", a conchis analistul Raiffeisen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#banci, #creditare, #dumitru , #stiri Raiffeisen