Raiffeisen International raporteaza un profit de 539,3 milioane EUR pe trimestrul III

Joi, 09 Noiembrie 2006, ora 14:40
865 citiri

Raiffeisen International Bank-Holding AG, ce face parte din Grupul Raiffeisen Zentralbank AA-sterreich AG (RZB), a inregistrat rezultate record in primele trei trimestre ale anului 2006, obtinand un profit consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) de 539,3 milioane EUR, informeaza un comunicat al bancii.Acest rezultat este aproape dublu comparativ cu cel obtinut in anul anterior. Ca si in trimestrele anterioare, profitul inainte de impozitare (752,6 milioane EUR, in crestere cu 80,7%) si profitul dupa impozitare (611,3 milioane EUR) au inregistrat valori record. Castigul net pe actiune a crescut cu 1,72 EUR, ajungand la 3,78 EUR. Toate cifrele sunt conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara, se mai precizeaza in comunicat.

In cel de-al treilea trimestru, Raiffeisen International a obtinut un profit consolidat de 250,1 milioane EUR. Aceasta suma include vanzarea pachetului minoritar de actiuni la BTA, cu un castig net de 102,0 milioane EUR, o singura data. Fara acest factor rezultatul corespunzator celui de-al treilea trimestru ar pastra tendinta inregistrata in trimestrul II.

De la sfarsitul anului 2005, activele totale ale Raiffeisen International au crescut cu 23,7%, ajungand la 50,33 miliarde EUR. Creditele si avansurile acordate clientilor au contribuit semnificativ la aceasta crestere. Aproape 60% din crestere se inregistreaza in segmentul retail. Depozitele de la clienti au crescut cu 20,9% pana la 30,1 miliarde EUR, conform datelor oferite de banca.

Veniturile din exploatare au crescut cu 54,5% sau cu 717,1 milioane EUR pana la 2.033,6 milioane EUR. Venitul net din dobanzi a crescut cu 48,7% ajungand la 1.250,7 milioane EUR, inregistrand o crestere mai mare decat cea a volumului de activitate. Venitul net din comisioane a inregistrat cea mai mare crestere, de 135,0% sau de 379,6 milioane EUR, ajungand la 660,9 milioane EUR. O parte semnificativa din aceasta crestere rezulta din reclasificarea venitului din marjele clientilor, inceputa in 2006, acesta fiind anterior inregistrat ca profit din tranzactionare. Suntem foarte multumiti de dezvoltarea structurii veniturilor noastre. Aceasta reflecta extinderea bazei noastre de clienti si succesul initiativelor noastre de vanzare incrucisata", a declarat Martin GrAAll, CFO al Raiffeisen International.

Cand rezultatele sunt prezentate in functie de sectoarele de activitate, cel mai important element este cresterea profitului inainte de impozitare rezultat din segmentul de clienti retail cu 157%, pana la 219,4 milioane EUR. Acest lucru reflecta clar economiile de scara care au fost luate in considerare cand au fost facute investitii in produse si in prezenta pe piata in ultimii ani. Contributia la rezultatul total este astfel de 29%, in crestere cu 8% fata de perioada similara din anul anterior. Rentabilitatea capitalurilor proprii iniante de impozitare pentru acest segment a fost de 27,8%, comparativ cu 16,2% in aceeasi perioada a anului anterior.

Rezultatul segmentului clienti corporatii a crescut cu 51% ajungand la 350,1 milioane EUR. Contributia acestuia la rezultatul general este de 47%, ceea ce face din acesta cel mai important segment de clienti. ROE pentru acest segment a fost de 31,7%, comparativ cu 25,2% pentru aceeasi perioada a anului anterior.

Segmentul Trezorerie a inregistrat o crestere sub medie. Profitul inainte de impozitare pentru acest segment a crescut cu 7% pana la 143,1 milioane EUR, ceea ce s-a datorat in principal venitului din dobanzi mai scazut. ROE a scazut de la 40,1% in 2005 la 33,1% in acest an.

Din perspectiva regionala, CIS a inregistrat cele mai mari cresteri in ceea ce priveste profitul inainte de impozitare. Si celelalte regiuni au inregistrat cresteri ale rezultatelor. Rezultatul inainte de impozitare al unitatilor Grupului din Europa Centrala a crescut cu 28% ajungand la 231,2 milioane EUR si a reprezentat 35% din rezultatul total fara a lua in considerare efectul singular (minus 8%). ROE s-a imbunatatit cu 4,3% ajungand la 22,9%, iar raportul costuri/venituri a crescut cu 5,9% pana la 58,6%.

Dezvoltarea pozitiva a activitatii din ultimele luni determina conducerea Raiffeisen International sa se astepte la un profit consolidat pentru 2006 de aproximativ 550 milioane EUR, excluzand veniturile din vanzarea Raiffeisenbank Ukraine si cele din vanzarea pachetului minoritar la Bank TuranAlem din Kazakhstan. Conducerea se asteapta la o crestere anuala a activelor totale cu cel putin 20% pe an pana in 2008. Cele mai mari cresteri sunt anticipate pentru CSI, in parte datorita achizitiilor facute in aceasta regiune.

Bloombiz