Raiffeisen: economia Romaniei va atinge limita de jos in T4

Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 08:14
1695 citiri
Raiffeisen: economia Romaniei va atinge limita de jos in T4

Analistii grupului financiar austriac Raiffeisen se asteapta ca activitatea economica din Romania sa atinga nivelul cel mai de jos in ultimul trimestru din acest an, in conditiile in care ultimele statistici arata ca in trimestrul al treilea scaderea va continua, dar intr-un ritm mai temperat, precizeaza NewsIn.

"Ne asteptam ca activitatea economica sa atinga punctul cel mai de jos in trimestrul IV din 2009. Totusi, revenirea din 2010 va fi moderata, rata de crestere ramanand semnificativ sub potentialul economiei", se spune intr-un raport publicat vineri dupa-amiaza de Raiffeisen.

Analistii Raiffesen mentioneaza ca ultimele statisitici publicate arata semnale bune pentru activitatea din industrie: productia a crescut in iulie cu 0,2% fata de luna precedenta si a scazut cu 0,3% in august, insa datele pentru aceasta ultima luna au fost influentate semnificativ de inchiderea uzinei Dacia pentru revizia anuala.

Pentru al patrulea trimestru, economistii grupului se asteapta la o crestere de circa 0,8% a productiei indistriale fata de trimestrul anterior. In sectorul de retail, situatia s-a stabilizat, insa activitatea din constructii continua sa se inrautateasca abrupt, considera Raiffeisen, care estimeaza ca, "cel mai probabil, constructiile vor fi ultimul sector care isi va reveni din criza actuala".

"Indicatorii disponibili sugereaza ca produsul intern brut (PIB) s-a contractat cel mai probabil si in trimestrul III din 2009 in termeni reali. Totusi, credem ca ritmul scaderii s-a moderat fata de trimestrul al doilea, cand declinul a fost de 1,1% (fata de trimestrul anterior)", se arata in raport.

Fata de aceeasi perioada din 2008, economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% in trimestrul I si cu 8,7% in trimestrul al doilea. Analistii grupului subliniaza ca indicatorii privind increderea pe sectoare ale economiei converg spre aceeasi concluzie, si anume ca punctul cel mai de jos al activitatii economice "este foarte aproape".

Raiffeisen avertizeaza, insa, in legatura cu riscurile politice din Romania, in conditiile in care criza politica declansata dupa retragerea PSD de la guvernare ar putea duce la caderea guvernului si la neindeplinirea conditiilor agreate in acordul cu FMI.

"Instabilitatea politica poate limita capacitatea guvernului de a intari pe mai departe controlul finantelor publice si de a reduce deficitul bugetar. Daca Romania nu reuseste sa atinga tintele agreate cu FMI, atunci Fondul va opri, foarte probabil, urmatoarele transe programate in acordul stand-by", prevad analistii Raiffeisen.

"Aceasta ar putea avea un impact negativ asupra perceptiei riscului Romaniei si, in consecinta, asupra cursului de schimb si economiei reale", sublinieaza economistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#economie, #raiffeisen, #romania , #stiri Raiffeisen