Raiffeisen crede ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 8,75%

Vineri, 22 Septembrie 2006, ora 16:11
853 citiri

Raiffeisen Bank Group estima, vineri, intr-un raport saptamanal, ca Banca Nationala a Romaniei va mentine neschimbata rata dobanzii de politica monetara la 8,75% pe an la sedinta consiliului de administratie al bancii din 27 septembrie, in conditiile in care inflatia anuala a fost 6%."In ciuda faptului ca inflatia anuala a atiuns in luna august un nivel de 6% si a faptului ca banca centrala se va incadra in intervalul tintei de inflatie de 4-6%, decizia privind politica monetara nu va fi una usoara. Sunt multe motive din cauza carora ne putem astepta la cresteri semnificative ale inflatiei in perioada urmatoare, care vor ingreuna incercarile bancii centrale de atingere a tintei de inflatie in 2007", arata raportul saptamanal asupra Europei Centrale si de Est al diviziei de cercetare a grupului Raiffeisen Bank.

Preturile administrate (la combustibili, telefon, energie electrica, transport) si cele volatile (la legume, fructe, oua), care au crescut destul de putin in acest an si au ajutat, astfel, la diminuarea ratei inflatiei, vor incepe sa alimenteze mai mult inflatia, sustin analistii Raiffeisen. Cresterea anticipata a cheltuielilor cu serviciile din sectorul public de la finele anului, precum si excedentul actual al cererii agregate (ca urmare a cresterii rapide a consumului populatiei) vor atrage, de asemenea, presiuni inflationiste in viitorul apropiat.

In raportul saptamanal al grupului analistii precizeaza ca, totusi, se asteapta ca banca centrala sa nu modifice rata dobanzii de politica monetara in sedinta din 27 septembrie, dar atrag atentia ca exista riscuri de inasprire a masurilor adimistrative sau prudentiale.

Analistii Raiffeisen anticipau, joi, intr-un raport trimestrial, ca banca centrala va mentine rata dobanzii de politica monetara la 8,75% in acest an, iar la anul va incepe sa o diminueze, la 8,50% pana la sfarsitul lunii martie, iar ulterior pana la 8,00% pana la finele lui septembrie 2007.

In plus, analistii mai spun ca evolutia monedei nationale de la inceputul acestei luni a reprezentat cea mai mare apreciere a leului in fata monedei europene din ultimele patru luni. Desi aprecierea a fost temporara, analistii Raiffeisen cred ca aceasta a oferit investitorilor posibilitatea sa isi marcheze profiturile pentru pozitiile mai vechi deschise pe leu pe termen scurt.

"Ca urmare a faptului ca, in prezent, nu vedem posibila o continuare a aprecierii leului in viitorului apropiat, ne schimbam recomandarea din 'vinde euro, cumpara lei', in 'neutru' ", spune directorul de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, in raportul saptamanal al grupului financiar.

Agentia NewsIn