Raiffeisen Bank Romania, profit mai mic cu o treime

Marti, 28 Iulie 2009, ora 12:02
2850 citiri
Raiffeisen Bank Romania, profit mai mic cu o treime

Raiffeisen Bank Romania a incheiat primul semestru cu un profit net de 52,6 milioane euro, cu 29% mai mic decat in primele sase luni ale anului trecut, din cauza cresterii provizioanelor ca urmare a inrautatirii conditiilor economice, a anuntat banca, marti, intr-un comunicat, preluat de NewsIn.

In prima jumatate a anului trecut, Raiffeisen Bank Romania avea un profit net de 74 milioane euro.

Profit operational obtinut de Raiffeisen a ramas, totusi, stabil, in pofida contextului economic.

Astfel, banca a incheiat primul semestru din 2009 cu un profit operational de 106 milioane euro, similar cu cel inregistrat la sfarsitul lunii iunie 2008 (cifrele sunt conform standardelor IFRS, nu includ alte subsidiare din Romania ale grupului Raiffeisen International si sunt neconsolidate), potrivit bancii.

"Rezultatele primului semestru sunt foarte bune in contextul economic actual.

Am reusit sa compensam in mare masura cresterea cheltuielilor cu provizioanele, scaderea usoara a veniturilor si deprecierea nefavorabila a cursului RON/EUR printr-o administrare atenta a costurilor.

De asemenea, beneficiem acum de rezultatele unei politici prudente de administrare a riscurilor, care ne-a permis sa dezvoltam un portofoliu solid, cu expuneri echilibrate pe segmente si industrii", a spus presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

El a precizat, insa, ca "desi comparam, asa cum se obisnuieste, rezultatele din iunie anul acesta cu aceeasi perioada a anului trecut, trebuie luate in considerare schimbarile semnificative ale conditiilor de piata din perioadele analizate".

Veniturile nete totale in lei au ramas stabile, in timp ce echivalentul in euro s-a diminuat cu 14%, procent similar cu deprecierea medie a monedei nationale in iunie 2009 fata de iunie 2008. Cheltuielile cu personalul au scazut cu 8%, in timp ce cheltuielile administrative au crescut cu doar 1%.

Raportul cost/venituri s-a imbunatatit pana la 55,3%, de la 56%. Raiffeisen Bank si-a sporit usor activele pana la finalul lui iunie, la 4,67 miliarde euro Activele totale bilantiere ale bancii au crescut usor, cu circa 2%, pana la 4,67 miliarde euro, fata de 4,56 miliarde euro la 30 iunie 2008.

In aceeasi perioada, creditele acordate clientilor au ramas constante in lei (o scadere cu circa 14% in echivalent euro), in timp ce depozitele in lei au crescut cu 7% (ceea ce inseamna o scadere de 7% in echivalent euro).

Reteaua de unitati a Raiffeisen Bank a crescut la 30 iunie 2009 la 558 de agentii, de la 496 cate erau la sfarsitul lui iunie 2008.

Banca deserveste 1,97 milioane de clienti persoane fizice, aproape 100.000 de IMM-uri si peste 6.800 de corporatii mari si medii, numarul salariatilor sai sporind de la 6.486 la 6.512.

Raiffeisen Bank este o banca universala si face parte din grupul Raiffeisen International, care detine 99,49% din actiunile bancii. Raiffeisen International opereaza una dintre cele mai mari retele bancare din Europa Centrala si de Est.

17 piete in zona de crestere a Europei sunt acoperite de banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de produse financiare.

Sunt deserviti peste 14,9 milioane de clienti in peste 3.200 de puncte de lucru. Raiffeisen International este subsidiara in intregime consolidata a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), care detine aproximativ 70% din actiunile comune.

Restul actiunilor sunt tranzactionabile la Vienna Stock Exchange. RZB este una dintre cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si institutia centrala a grupului austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din aceasta tara. 

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#active, #depozite, #profit, #venituri , #stiri Raiffeisen