Raiffeisen Bank din Ungaria aniverseaza 20 de ani de activitate

Luni, 22 Ianuarie 2007, ora 14:36
841 citiri

Raiffeisen Bank Zrt. aniverseaza astazi douazeci de ani de activitate printr-o serie de evenimente organizate pe stadionul "Sports Arena" din Budapesta, unde sunt asteptati peste 10.000 de participant, informeaza un comunicat din partea bancii.

Din program face parte si un concert al trupei Earth, Wind & Fire. Grupul Raiffeisen a inceput sa opereze in Ungaria inca din 1987, cand a infiintat banca Unicbank, unde Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) era actionar majoritar.

"Raiffeisen Bank din Ungaria este nucleul retelei noastre din Europa Centrala si de Est. Am fost deschizatorii de drum in acel moment in care am inceput sa activam in Ungaria, cu mult inainte de declansarea schimbarilor din Europa de Est. Chiar daca aveam destula experienta de afaceri in aceasta regiune, infiintarea bancii a fost ca un salt in apa rece; am castigat insa chiar din primul an", a declarat Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International Bank-Holding AG.

Pe parcursul derularii procesului de tranzitie, Banca Nationala a Ungariei a initiat discutii in 1986 cu reprezentanti ai RZB, impreuna cu Deutsche Genossenschaftsbank si International Finance Corporation (IFC)- o subsidiara a Bancii Mondiale - in vederea infiintarii unei banci.

In primii ani de activitate, Unicbank s-a concentrat in totalitate pe segmentele de clienti corporatisti ungari medii si mari, precum si asupra filialelor de companii internationale. Banca a cunoscut o dezvoltare foarte rapida, iar prima sucursala in afara Budapestei a fost inaugurata inca din 1992, in Szeged.Din 1994, Unicbank a inceput sa ofere servicii si administratiilor publice si municipale. In 1995, cand banca lansa serviciul de plati electronice in Ungaria, avea deja mai mult de 300 de angajati si 7 sucursale. Primul card de debit Raiffeisen a fost emis in Ungaria, in 1996. In acelasi an a fost initait programul de operatiuni pe segmentul de Private Banking. Cum Grupul Bancar Raiffeisen achizitionase intre timp majoritatea actiunilor bancii Unicbank, numele acesteia a fost schimbat in Raiffeisen Bank.

In paralel cu procesul de re-branding, au fost extinse afacerile cu clientii persoane fizice si IMM-urile. La inceputul anului 1996, acest tip de operatiuni a fost implementat in intreaga regiune. In anul care a urmat, echipa de angajati, care numara deja 900 de persoane a fost relocata intr-un nou sediu central din Akademia Street, unde a fost gazduit si proiectul Raiffeisen Art Gallery, in 2001.

Zece banci infiintate in Europa Centrala si de Est si alte 10 achizitii

In 1991, au fost infiintate Raiffeisen Bank Polska si Tatra banka din Slovacia. Pana in 1998, au fost inaugurate si alte subsidiare in Republica Ceha, Bulgaria, Croatia, Rusia si Romania. Cea de-a zecea banca infiintata si ultima de acest fel pana in acest moment este cea inaugurata in Serbia, in 2001. "In multe tari ne pozitionam ca prima banca straina din piata. Acest aspect ne-a ajutat enorm mai ales in ceea ce priveste recunoasterea marcii noastre, precum si in procesul de recrutare de angajati. Astazi, Raiffeisen este o marca bancara de prim rang in ECE", a adaugat Stepic.

Din 2000, cand strategia altor banci a inceput sa puna accent pe intinderea regionala, Raiffeisen a completat sirul bancilor infiintate cu achizitii atent selectionate. Prima banca achizitionata a fost Market banka din Bosnia si Herzegovina, in iulie 2000. Aceasta prima achizitie a fost urmata in perioada 2001 - 2004 de Banca Agricola in Romania, Hravtska Postanska Banka in Bosnia si Herzegovina, Krekova banka in Slovenia, American Bank din Kosovo, Priorbank in Belarus, precum si Banka e Kursimeve e Shqiperise in Albania

In mai putin de 6 ani, Raiffeisen International a achizitionat 10 banci, care au fost integrate cu succes in cadrul grupului. Investitiile destinate extinderii prin achizitii s-au ridicat la aproximativ 2 miliarde euro (fara a lua in considerare investitiile ulterioare).

"Ne putem uita in urma si vedem o dezvoltare uriasa. In ultimii 10 ani, am crescut cu aproape 40% pe an din punct de vedere al activelor totale, al profitului operational si al profitului brut. Acesta este rezultatul rolului de pionier pe care ni l-am asumat intr-una din cele mai rapide regiuni, din punct de vedere al dezvoltarii economice", a punctat Stepic.

In prezent, Raiffeisen International are mai mult de 52.000 de angajati. "Am creat mai mult de 20.000 de locuri de munca de cand am initiat expansiunea in Europa de Est", a spus Stepic.

"Obiectivul nostru a ramas acela de a creste mai rapid decat piata. Cu cat ne extindem mai mult catre Est, cu atat identificam piete bancare mai putin dezvoltate. Pana la aceasta data, majoritatea populatiei din Ucraina sau Rusia nu are nici o legatura cu mediul bancar. Acestea reprezinta pietele noastre viitoare, pe care ne aflam bine pozitionati in acest moment, mai bine decat oricare alta banca occidentala", a explicat Stepic.

Dupa China si India, ECE reprezinta regiunea economica cu cea mai solida crestere din toata lumea. Cererea, a carei crestere continua sa fie considerabila este legata in primul rand de sectorul serviciilor financiare. Desi in ultimii ani a fost remarcata o dinamica uriasa a cresterii, cercetarile actuale arata in continuare un potential mare de dezvoltare pentru toata gama de produse bancare. Analistii de la Raiffeisen Research previzioneaza astfel o rata medie anuala de crestere a pietelor bancare de 14% - 22% pana in 2014.

Bloombiz