Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen Banca pentru Locuinte - 2.300 de contracte intr-o luna

Raiffeisen Banca pentru Locuinte - 2.300 de contracte intr-o luna

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a anuntat incheierea a peste 2.300 de contracte de economisire-creditare in prima luna de functionare.Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prima banca a carei activitate este dedicata in totalitate dezvoltarii domeniului locativ, a incheiat in prima luna de functionare 2.373 de contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Valoarea totala a contractelor incheiate este de 364 de miliarde de lei.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte are drept actionari Raiffeisen Bank-Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall-Germania si Raiffeisen Bausparkasse-Austria.

Pentru contractele de economisire-creditare incheiate pana in prezent suma minima contractata a fost de 30 milioane de lei, in timp ce suma maxima contractata a ajuns la un miliard de lei.

"In contextul in care ritmul de economisire in banci se mentine la un nivel destul de scazut, primele rezultate ale Raiffeisen Banca pentru Locuinte - practic dupa numai o luna de la lansarea produsului - confirma asteptarile noastre legate de potentialul pietei locative romanesti. In plus, rezultatele sunt cu atat mai imbucuratoare cu cat produsul oferit de noi este absolut nou in sistemul bancar romanesc", a declarat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Economisirea si creditarea in domeniul locativ, un concept absolut nou pe piata bancara romaneasca, presupune acceptarea de depozite de la clienti si acordarea acestora de credite cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ.

Produsul presupune incheierea unui "contract de economisire-creditare" in baza caruia clientul economiseste o suma reprezentand "suma minima de economisire" si dobandeste dreptul de a primi un credit cu dobanda fixa.

Produsul este oferit in lei. Titularul unui astfel de contract trebuie sa economiseasca cel putin jumatate din suma contractata. Suplimentar, statul plateste o prima de 30% din depunerile anuale, prima care nu poate depasi insa, cuantumul unui salariu lunar mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica la finele anului.

La finalul perioadei de economisire, clientul beneficiaza de un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor. Dobanda pe care banca o va percepe pentru imprumutul acordat este de 6% pe an.

Foarte important este faptul ca imprumutul va fi acordat in lei, iar dobanda va fi fixa pe toata perioada creditului indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte este prima banca din Romania infiintata potrivit Legii 541/2002, lege privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Potrivit actului constitutiv, Raiffeisen Bank Romania si Schwaebisch Hall-Germania detin fiecare cate 33,324% din actiuni, iar Raiffeisen Bausparkasse Austria detine alte 33.35% din participatii. Capitalul social al bancii este de 611,865 de miliarde de lei.

Raiffeisen Bank S.A. este cea de-a treia banca din Romania dupa totalul activelor, care erau, la sfarsitul anului 2003, de 1.037 de milioane de euro. Banca are peste un milion de clienti, persoane fizice si juridice, si o retea extinsa de sucursale si agentii (194 in toata tara).

Schwabisch Hall AG este o casa de economisire-creditare pentru domeniul locativ care a finantat, in Germania, incepand din 1948, in jur de 7 milioane de constructii si reamenajari de locuinte. In intreaga Europa - prin participatiile sale din Cehia, Slovacia si Ungaria - Schwabisch Hall are peste 10 milioane de clienti.

Raiffeisen Bausparkasse este de mai bine de 20 de ani liderul pietei austriece in domeniul sau de activitate. Anual se investesc aproximativ 700 milioane de euro ca finantare in domeniul constructiilor de locuinte din Austria. Raiffeisen Bausparkasse este activa prin participatiile sale si pe pietele din Cehia, Croatia si Slovacia, unde are 1,7 milioane de clienti.

Sursa: Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1035 ori