Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen anticipeaza o crestere a economiei Romaniei cu 2,5% in 2009

Raiffeisen anticipeaza o crestere a economiei Romaniei cu 2,5% in 2009

Economia Romaniei ar putea creste cu 2,5% in 2009, intr-o scadere pronuntata, fata de ritmul de anul trecut, cand produsul intern brut (PIB) al tarii a sporit cu 7,2%, potrivit estimarilor publicate, marti, de analistii Raiffeisen Bank Romania intr-un raport.

Analistii Raiffeisen anticipeaza o revigorare a economiei romanesti din 2010, cand anticipeaza o crestere reala a PIB cu 3,5%.

Perspectivele de crestere economica a Romaniei in 2009 s-au deteriorat simtitor, incepand din ultimul trimestru al anului trecut, cand Romania a inceput sa resimta criza economica.

"Ne asteptam la o crestere a PIB cu numai 2,5% in acest an, iar riscurile arata o posibila inrautatire a situatiei, ceea ce inseamna ca nu excludem un nivel si mai scazut", atrag atentia analistii Raiffeisen Bank Romania.

Ei estimeaza o evolutie slaba a produsului intern brut in ultimul trimestru al anului trecut si in primele trei luni ale acestui an, dar anticipeaza o usoara revenire a activitatii economice in a doua parte a lui 2009.

"Incertitudinea este foarte ridicata, dar, cu toate acestea, ne asteptam ca economia sa inregistreze o evolutie pozitiva", sustin analistii Raiffeisen.

Scaderea activitatii economice din zona euro nu s-a reflectat in economia Romaniei in prima parte a anului 2008, cand exporturile au continuat sa creasca intr-un ritm alert, productia industriala a sporit rapid, iar cresterea economica se situa, de asemenea, la un nivel ridicat (de 8,8% in primul semetru din 2008, in termeni anuali).

Situatia a inceput, insa, sa se schimbe din a doua parte a anului trecut, cand recesiunea din zona euro s-a accentuat, iar pietele financiare internationale au incetat sa mai functioneze normal.

Comisia Europeana estima in previziunea din ianuarie o crestere a economiei romanesti cu 7,8% in 2008, 1,8% in 2009 si o revenire la 2,5% in 2010, dar datele acesteia nu luau in calcul masurile noului guvern de la Bucuresti.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat, la randul sau, o crestere cu7,9% a produsului intern brut al Romaniei in 2008, cu 2,5% in 2009 si cu 4,5% in 2010.

 


sursa: bloombizTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1921 ori
Citeste mai multe desprecrestere economica pib raiffeisen romania