Raiffeisen acuza RBS de inselaciune

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 15:36
998 citiri
Raiffeisen acuza RBS de inselaciune

Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG acuza Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) de inselaciune, in vanzarea unei participatii in cadrul unui imprumut sindicalizat de 138,5 milioane lire acordat companiei Enron Corp, a anuntat banca austriaca, citata de Bloomberg si preluata de NewsIn.

Raiffeisen incearca sa recupereze cele 5,25 milioane lire pierdute in urma imprumutului, dupa prabusirea grupului Enron.

Raiffeisen a contribuit cu 10 milioane lire la acest credit, care a fost utilizat la formarea unui vehicul de investitii detinut in intregime de RBS, cu scopul de a permite grupului Enron sa inregistreze valoarea crescuta a unei achizitii realizate in 2000.

Enron a fost odata cel mai mare trader de energie, cu o capitalizare de 68 miliarde dolari, inainte de a intra in faliment, in 2001, in urma unei fraude contabile ample.

Raiffeisen a precizat ca negocierile pentru infiintarea vehiculului de investitii au inceput in 2000.

Vehiculul trebuia sa aiba un "grad de risc ridicat", potrivit reglementarilor fiscale din Statele Unite, si sa fie finantat in proportie de cel putin 3% prin investitii de capital si de cel mult 97% prin credite, potrivit Raiffeisen.

RBS a imprumutat suma integrala vehiculului, a platit circa 5 milioane lire in capital si a sindicalizat imprumutul.

Fara sa anunte si grupul Raiffeisen, RBS a obtinut un angajament nescris din partea Enron, care a promis ca va rambursa investitia de capital, la o dobanda de 13,5% pe an, potrivit Raiffeisen.

RBS nu a transpus acordul in scris, din moment ce incalca cerintele impuse vehiculului, a declarat Jeffrey Gruder, avocat Raiffeisen, in deschiderea procesului.

"O banca cinstita, in locul RBS, nu ar fi ascuns grupului Raiffeisen angajamentul facut de Enron si ar fi anuntat ca investitia de capital este supusa unor riscuri", a mai spus Gruder.

Procesul ar urma sa dureze cinci saptamani.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raiffeisen, # rbs, # inselaciune , #stiri Raiffeisen