Previziuni economice pe 2011

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 23:59
1920 citiri
Previziuni economice pe 2011

Inflatia a atins in decembrie nivelul maxim, iar din ianuarie va intra pe un trend descendent accentuat, potrivit unui raport al Raiffeisen privind perspectivele economice ale Romaniei in 2011, transmite Mediafax.

Rata anuala a inflatiei va cobori de la 8% in decembrie la 6,7% in ianuarie si va fluctua intre 6,6%-7% pana in iunie , urmand ca in iulie sa inregistreze o noua scadere substantiala, usor sub 5%.

In raport se arata ca este aproape o certitudine ca rata inflatiei va scadea in acest an, ca urmare a efectului pozitiv al factorilor de natura statistica, si anume majorarea taxei pe valoarea adaugata in 2010. Incertitudinile sunt legate doar de viteza procesului dezinflationist.

Raiffeisen anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va atinge la sfarsitul acestui an 4%-4,5%, in timp ce asteptarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 3,4%, sunt mai optimiste. Ratele lunare ale inflatiei inregistrate recent sunt mai degraba ridicate, daca se tine cont de estimarea de 3,4% BNR privind inflatia de la sfarsitul acestui an, precum si de tinta de 3%, plus/minus un punct procentual. Din acest motiv, inflatia lunara ar trebui sa incetineasca, pentru ca tinta de sfarsit de an sa fie respectata.

Printre factorii care ar putea mentine rata inflatiei la un nivel ridicat Raiffeisen mentioneaza preturile in crestere ale alimentelor pe pietele externe si posibila majorare a unora dintre preturile administrate, in acest an, cum ar fi costul gazelor naturale si cel al energiei termice.

Raieffeisen remarca reducerea substantiala a incertitudinilor in ultimele saptamani, dupa ce Parlamentul a aprobat legile prevazute in acordul cu FMI, fapt reflectat in scaderea cotatiilor ROBOR pentru sase si 12 luni, precum si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale.

Banca anticipeaza din acest motiv o accelerare a declinului dobanzilor la credite si depozite. In plus, reducerea incertitudinilor confera BNR un spatiu mai larg pentru noi masuri care sa duca la scaderea dobanzilor in lei pe termen lung.

Banca Nationala ar putea reduce mai curand dobanda de politica monetara, in trimestrul al doilea in loc de al treilea, fiind posibila si scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor.

In consecinta, Raiffeisen analizeaza revizuirea in scadere a estimarilor privind dobanzile pentru lei. Leul a avut performante peste asteptari de la inceputul acestui an si s-a apreciat fata de euro, evolutie care ar putea avea legatura mai mult cu imbunatatirea increderii in economia romaneasca si pietele din regiune, decat cu cresterea capitalului strain privat.

Raiffeisen este precauta din acest motiv in privinta dinamicii pietei valutare.

In aceste conditii, banca prognozeaza ca BNR va reduce dobanda cheie pana la sfarsitul acestui an de la 6,25% la 5,5%-5,75%. Raiffeisen se asteapta ca leul sa fie tranzactionat in urmatoarele luni aproape de nivelul actual, de circa 4,25 unitati pentru un euro, respectiv la 4,4 unitati in martie, 4,3 unitati in iunie, 4,25 in septembrie, urmand sa ajunga in decembrie la 4,2 unitati.

Economia va inregistra in acest an o crestere de 1,5%, potrivit asteptarilor Raiffeisen, care coincid cu cele ale FMI. Tinta pentru deficitul bugetar, de 4,4% din PIB, este ambitioasa, dar poate fi indeplinita, principala provocare pentru guvern fiind mentinerea unui control strict al cheltuielilor, se mai arata in raport. 

Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Stabilirea salariului minim este o procedura delicata, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru intre obiective care uneori sunt opuse si, de aceea, sfaturile expertilor ii pot ajuta pe...
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
Trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei, prin transferul majorarii cheltuielilor in preturile de...
#raiffeisen, #inflatie, #dobanda de politica monetara, #creste economica, #economie , #stiri Raiffeisen