Piata tranzactiilor imobiliare ar putea ajunge la 7,5 miliarde dolari in 2004

Joi, 21 Octombrie 2004, ora 11:19
1050 citiri

Pina in 2007, pretul apartamentelor de lux se va dubla, astfel incit metrul patrat va ajunge la 4.000 de euro, sustin reprezentantii celor mai mari companii imobiliare de pe piata romaneasca.Chiar daca previziunea se va dovedi realista, aceasta majorare de pret va afecta o parte mica din piata imobiliara.

Desi numarul clientilor ramine foarte scazut, cererea este mai mare decit oferta, iar investitia in apartamente de lux se poate dovedi rentabila in urmatorii ani.

A"Se estimeaza ca, in 2004, volumul tranzactiilor imobiliare va atinge 7,5 miliarde dolari, cu un miliard de dolari mai mult decit anul trecut, iar in 2007 va ajunge la 11 miliarde de dolari. In plus, numarul de locuinte tranzactionate pe piata va creste anual cu 30%A", a spus Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, la un seminar organizat de BMG.

Cei mai pesimisti analisti ai pietei imobiliare sustin ca nivelul-record al tranzactiilor, incheiate A"pe sume astronomiceA", grabesc Romania spre o posibila criza imobiliara. Cert este ca preturile au depasit de mult limita suportabilitatii portofelelor majoritatii romanilor, iar strainii prefera sa inchirieze proprietati.

Chiar si in aceste conditii, agentii imobiliari, suspectati ca umfla preturile caselor tocmai pentru a-si asigura cistiguri grase, nu contenesc sa spuna ca locuintele se vor scumpi. A"Pina in 2007, preturile locuintelor vor continua sa creasca. Si asta datorita cererii mari si scumpirii materialelor de constructie si a miinii de lucruA", a declarat Ionut Bordei, reprezentantul Eurisko.

El a adaugat ca piata locuintelor se va imparti in doua mari categorii: cele de lux si cele medii, A"unde preturile vor creste mai putinA".

Cinci criterii pentru lux

Bordei a spus ca, daca acum un apartament de lux se vinde cu 1.200-2.000 euro/mp, in cel mult doi ani pretul se va dubla. Agentii recunosc insa ca Romania nu se poate lauda cu un numar mare de apartamente de lux, astfel incit cresterea masiva a pretului va afecta putine locuinte: A"Aproximativ 80% din locuintele nou construite nu indeplinesc standardele uneia de lux.

Sint cinci criterii care trebuie respectate: pozitia - cel mai mult conteaza vederea pe care o are casa respectiva, arhitectura - sa nu fie rigida, arhitectura interioara - camere cochete, instalatii si utilitati - caldura si aer conditionat, finisaje - conteaza calitatea miinii de lucru.

De exemplu, intr-un bloc de pe Soseaua Nordului din Capitala, doar unul sau doua apartamente vor avea asemenea preturi, intrucit celelalte vor fi incadrate in clasa medieA", explica Bordei.

Terenuri putine si scumpe

Dupa cum sustin agentii Eurisko, in Capitala cererea de asemenea apartamente, desi depaseste oferta, ramine la un nivel redus: pe piata romaneasca exista 200 de cereri, iar oferta poate acoperi 170 dintre acestea. Agentii estimeaza ca, in cazul Bucurestiului cel putin, cererea de locuinte de lux va creste simtitor, insa oferta va fi tot mai saraca.

A"Zonele de interes sint cele din nord si centru. Or, aici terenuri nu prea mai sint, iar cele care exista fie sint exagerat de scumpe, fie sint ocupate de intreprinderi cu probleme la vinzare ori lichidareA", afirma Bordei.

A"Locuinte in stare critica!A"

Consultantii imobiliari nu se poate lauda cu o oferta bogata nici la clasa locuintelor medii de pe piata. A"De la mijlocul anului trecut s-a conturat o clientela care reprezinta clasa de mijloc. Cererea acesteia vizeaza apartamente cu 2-4 dormitoare, suprafata totala fiind cuprinsa intre 60 si 150 mp, iar preturile intre 70.000 si 150.000 de euro.

In Capitala, singura zona care poate acoperi aceasta cerere este Piata Unirii, insa nici aceasta nu este o zona rezidentiala bine definita, deoarece aici s-au concentrat multe sedii de firmeA", explica Ionut Bordei. Necesitatile clasei de mijloc sint cu mult peste ceea ce poate oferi piata imobiliara romaneasca.

A"Din cele 8 milioane de unitati locative din Romania, peste 56a sint in stare critica. Necesarul de noi locuinte este de cel putin 800.000. Studiile arata ca peste opt milioane de romani doresc sa-si imbunatateasca in urmatorii ani situatia locativa, fie prin renovare (6,4 milioane persoane), fie prin cumpararea altei locuinte (1,8 milioane persoane)A", afirma Costea.

Birocratia si reticenta bancherilor strica socotelile

In zonele din preajma Capitalei, A"cartierele rezidentialeA" aproape ca rasar peste noapte. Mai mult, incepind de anul viitor, in zone ca Balotesti, Corbeanca si Sisesti vor demara lucrarile de constructie a peste 160 de cartiere. A"In interiorul orasului, birocratia incetineste mult expansiunea cartierelor rezidentiale.

In sectorul 1 nu se mai elibereaza nici un aviz de la alegerile localeA", a spus Bordei. O alta problema, sustin constructorii de cartiere rezidentiale, este imposibilitatea transferului unui contract de credit de la o persoana la alta. A"De multe ori, antreprenorul ia un credit de la banca pentru a construi un cartier.

Viitorul beneficiar al locuintei, daca nu are toti banii, va dori sa se imprumute. Insa transferul unei parti din credit nu este posibil, iar banca nu va fi de acord sa dea un alt credit pentru constructia aceleiasi locuinte. Astfel, clientul va trebui sa astepte finalizarea cartierului, moment in care si antreprenorul va restitui imprumutulA", a adaugat reprezentantul Eurisko.

Sursa: Evenimentul Zilei