Piata imobiliara din Romania revine pe crestere in 2009

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 16:50
2819 citiri
Piata imobiliara din Romania revine pe crestere in 2009

O noua crestere a pietei imobiliare din Romania se va produce incepand din 2009, in special pe segmentul mediu, a declarat vicepresedintele Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu, la un forum dedicat finantarii in domeniul imobiliar. "Vor creste si preturile si oferta, intrucat pana in prezent majoritatea locuintelor puse in circulatie au fost din segmentul de lux", a spus el.


Munteanu a apreciat ca, in prezent, se inregistreaza o dinamica mai scazuta in piata imobiliara, insa aceasta este doar o situatie circumstantiala provocata de factori precum majorarea dobanzilor la credite sau cresterea preturilor la locuinte.


Reprezentantul Raiffeisen Bank considera ca, in special in zonele de investitie speculativa, vor exista corectii de pret. De asemenea, el a afirmat ca preturile pe tranzactiile individuale nu vor suferi corectii semnificative, acestea urmand sa se inregistreze la dezvoltatorii imobiliari.


"Cred ca tipul asta de investitii va fi profitabil pentru ca ne asteptam la o crestere a preturilor imobiliare, dar nu la o dublare ca in ultimele 18 luni. Acestea vor fi mai aliniate preturilor din Uniunea Europeana", a remarcat Razvan Munteanu.


In ceea ce priveste repartitia pe zone, reprezentantul Raiffeisen crede ca o crestere a preturilor dar si a pietei va fi marcanta in zonele cele mai dezvoltate economic iar dupa anul 2010 tendinta se va extinde si in orasele de categoria a doua.


In segmentul locuintelor de lux, Razvan Munteanu estimeaza o crestere mai lenta a preturilor, o majorare semnificativa urmand sa se manifeste la apartamentele din categoria medie.


La randul sau, Carmen Retegan, CEO Verida Credit a apreciat de asemenea, ca va exista in continuare o crestere a preturilor in sectorul imobiliar pe fondul diferentei dintre cerere si oferta.

Aceasi opinie a exprimat-o si Madalina Teodorescu, director Aria Credite Persoane Fizice, care a afirmat ca trendul de crestere pe piata imobiliara se va mentine, dar nu in acelasi ritm.