Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Nevoile scazute de finantare externa vor reduce presiunea pe leu"

"Nevoile scazute de finantare externa vor reduce presiunea pe leu"

Deficitul de cont curent scazut al Romaniei din acest an, precum si nivelul redus al datoriei externe pe termen lung vor face ca nevoile de finantare externa ale statului roman sa fie destul de reduse in acest an, sustin analistii Raiffeisen Bank intr-un raport publicat vineri, precizeaza NewsIn.

"Consumul si investitiile sunt reduse si vor ramane asa deocamdata, fapt ce va mentine importurile la un nivel scazut. De aceea, estimam ca deficitul de cont curent se va mentine in apropiere de 4,3% din PIB in 2010", se arata in raport.


Pe de alta parte, datoria externa pe termen scurt a scazut in mod semnificativ in 2009, pana la 14,4 miliarde euro la finalul anului, de la 20,5 miliarde euro la sfarsitul lui 2008.


"Ne asteptam ca serviciul total al datoriei externe sa se situeze la aproximativ 24% din PIB, in scadere de la 37,4% din PIB in 2009. Consideram ca nevoile scazute de finantare externa vor reduce presiunea pe leu si, drept urmare, vor permite bancii centrale sa reduca mai mult dobanda cheie", sustin analistii Raiffeisen Bank.Ratele dobanzilor interbancare au scazut in ultima saptamana, pe masura ce lichiditatea din piata s-a imbunatatit, sustine Raiffeisen.


Randamentele pentru titluri de stat au scazut, de asemenea, atat pe pe piata principala, cat si pe cea secundara.


"Ne mentinem estimarea privind randamentele mai mici ale titlurilor pana la finalul acestui an, in conditiile in care ne asteptam ca banca centrala sa continue sa taie dobanda cheie in decursul urmatoarelor sedinte de politica monetara", se mai arata in raport.


Joi, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a reafirmat intentia MFP de a emite eurobonduri in primul trimestru al acestui an, turul de prezentare al ofertei urmand sa inceapa in maximum doua saptamani.


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 877 ori
Citeste mai multe desprecont deficit finantare raiffeisen romania