Moody's reduce ratingurile BCR, BRD si Raiffeisen

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 19:33
1517 citiri
Moody's reduce ratingurile BCR, BRD si Raiffeisen

Moody's a coborat ratingurile BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen Bank, pe fondul revizuirii indicatorilor pentru sistemul bancar romanesc si din cauza dificultatilor pe care institutiile financiare din Romania trebuie sa le infrunte in conditiile deteriorarii activelor, a anuntat agentia de rating.

Astfel, Moody's a scazut ratingul BCR pentru depozitele in moneda locala de la Baa1/P-2 la Baa2/P-2, cu perspectiva stabila, dar a mentinut calificativele atribuite bancii pentru stabilitatea financiara (D) si depozitele in valuta(Baa3/P-3), ambele cu perspective stabile.

In cazul BRD, compania de evaluare financiara a scazut ratingul pentru stabilitatea financiara de la D+ la D, cu perspectiva stabila, si calificativul pentru depozitele in moneda locala, de la A2/P-1 la Baa2/P-2, dar a mentinut ratingul Baa3/P-3 pentru sursele atrase in moneda straina.

Pentru Raiffeisen, Moody's a mentinut calificativele pentru stabilitatea financiara (D) si depozitele in valuta (Baa3/P-3), dar a retrogradat banca la capitolul depozite in lei, de la Baa2/P-2 la Baa3/P-3.

Moody's reaminteste ca a modificat recent calificativul acordat pentru conditiile din piata bancara romaneasca, de la plafonul de tara Aa3 pentru depozitele in moneda locala, la Baa2.

"Noul indice este cu o treapta peste ratingul pentru datoria publica in lei, Baa3, iar ca rezultat au fost scazute si calificativele bancilor, insa in mod diferentiat", se precizeaza in comunicatul agentiei.

Pe de alta parte, Moody's subliniaza ca ratingul poate fi revizuit in sus datorita masurilor nonfiscale pe care multe banci centrale si guvernele le folosesc pentru a sprijini bancile. Moody's considera ca bancile din Romania au o importanta sistemica moderata, avand in vedere ponderea activelor in PIB, de aproximativ 63%.

Nivelul de stres a crescut pentru bancile din Romania din cauza recesiunii profunde, iar creditele neperformante s-au majorat puternic, ajungand la circa 13,4% in august 2009,in standarde de raportare locale", noteaza analistii.

Ei mai arata ca "datele istorice si politice sugereaza ca guvernul roman ar putea manifesta o sustinere moderata catre sistemul bancar, desi pozitia acestuia fata de marile banci nu s-a schimbat si e putin probabil sa se schimbe in viitorul apropiat".

De asemenea, Moody's aminteste ca romania se afla intr-o perioada de alegeri prezidentiale, iar noul guvern instalat ulterior va trebui sa recastige increderea investitorilor straini.

In continuare, agentia se asteapta ca nivelul ridicat al riscurilor de credit din Romania sa continue sa puna presiune pe capacitatea bancilor de a genera venituri si pe nivelurile de capitalizare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moody's, #bcr, #brd, #raiffeisen , #stiri Raiffeisen