Moody's a urcat ratingurile de soliditate ale bancilor romanesti

Miercuri, 25 Aprilie 2007, ora 17:03
913 citiri

Moody's a imbunatatit cu o treapta ratingurile de soliditate financiara acordate unui numar de trei romanesti, dupa schimbarea metodologiei de evaluare, care a afectat si ratingurile altor banci din lume, a anuntat miercuri agentia. Bancile evaluate sunt Banca Comerciala Romana (BCR), Raiffeisen Bank Romania si Banca Comerciala Carpatica (BCC), se arata intr-un comunicat al Moody's.

Ratingurile de soliditate financiara (Bank Financial Strength Rating - BFSR) evalueaza opozitia financiara individuala, intrinseca, a bancilor, excluzand referintele la factori de sprijin externi. Acestea sunt punctele de plecare ale analizelor Moody's in privinta bancilor si determina in mod semnificativ nivelul ratingurilor pentru depozite si datorii.

Schimbarea metodologiei de rating a presupus revizuirea ratingurilor acordate bancilor din mai multe tari, inclusiv Romania.

In cazul BCR, ratingul de soliditate financiara a fost revizuit in sens pozitiv de la "D minus" la "D", iar Moody's a acordat si ratinguri pentru depozitele in moneda locala "Baa1" pe termen lung si "Prime-2" pe termen scurt. Calificativele pentru depozitele in valuta raman neschimbate la "Baa3" pe termen lung si "Prime-3" pe termen scurt, fiind limitate de nivelul plafonului de rating suveran. Toate ratingurile au perspectiva stabila.

Moody's a imbunatatit si ratingul de soliditate financiara al Raiffeisen Bank Romania de la "D minus" la "D" si a acordat bancii calificative pentru depozitele in moneda locala "A3" pe termen lung si "Prime-1" pe termen scurt. Calificativele pentru depozitele in valuta au fost mentinute la "Baa3" pe termen lung si "Prime-3" pe termen scurt, fiind de asemenea limitate de ratingul suveran, iar perspectiva ratingurilor este stabila.

Pentru Carpatica, BFSR a urcat de la "E plus" la "D minus", iar banca a primit si ratinguri pentru depozitele in lei, "Ba3" pe termen lung si "Not prime" pe termen scurt.

Moody's a imbunatatit si ratingurile pentru depozitele in valuta ale BCC, de la "B2" la "Ba3" pe termen lung, cele pe termen scurt fiind mentinute la "Not Prime". Ratingurile au perspectiva stabila.

Mediafax
(Sursa: )