Leul se va aprecia cu mult fata de euro, pana in 2008

Vineri, 22 Septembrie 2006, ora 14:48
869 citiri

Leul se va deprecia usor fata de moneda europeana in lunile urmatoare, insa se va aprecia in urmatorii doi ani pana la nivele medii anuale de 3,52 lei/euro in 2007 si 3,47 lei/euro in 2008, fata de 3,54 lei/euro anul acesta, potrivit unui raport publicat de Raiffeisen Bank.Privind in viitor, leul va continua sa se aprecize anul acesta fata de euro, dar numai in termeni reali, reflectand cresterea productivitatii muncii si nivelul ridicat al investitiilor straine directe, se arata in raport.

In termeni nominali, analistii bancii austriece se asteapta la o usoara depreciere a leului fata de moneda europeana in lunile ramase pana la sfarsitul anului, cauzata in special de adancirea deficitului comercial. De fapt, deficitul mare de cont curent si ritmul rapid de crestere a acestuia vor reprezenta factorii de risc cei mai importanti pentru cursul leului in viitorul apropiat, se mentioneaza in analiza Raiffeisen Bank.

Leul se va aprecia putin fata de euro in 2007, insa convertibilitatea totala a monedei nationale din septembrie 2006, care a permis strainilor sa aiba acces pe piata derivativelor si la instrumentele monetare romanesti este un factor care ar putea spori volatilitatea pe piata valutara in anumite perioade, considera analistii bancii austriece. In ultimii ani, valuta trimisa de romanii care muncesc in strainatate au sustinut cursul leului in perioada verii. In aceasta vara, acest lucru nu s-a mai intamplat, se precizeaza in studiul Raiffeisen.

Realitatea TV