Legea insolventei persoanelor fizice scumpeste creditele

Marti, 23 Martie 2010, ora 17:54
3642 citiri
Legea insolventei persoanelor fizice scumpeste creditele

Legea insolventei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru banci si se va traduce in cresterea costurilor la creditele pentru persoane fizice, in special ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clientii cu credite mari, a declarat vicepresedintele ARB, Steven van Groningen.

"In 99% din cazurile in care se va aplica legea va fi vorba de cineva care a luat un credit mare de la banca si exista in garantie un activ mare.

Daca nu ramburseaza creditul, casa si terenul sunt vandute, iar banii merg la banca. Pentru asta nu e nevoie de o lege speciala.

Legea va reprezenta un risc pentru ca va fi vazuta ca o oportunitate (...) S-a vazut ca nici legea insolvabilitatii companiilor nu a functionat cum trebuie, pentru ca nici bancile, nici avocatii, nici clientii nu au experienta necesara.

Trebuie proceduri rapide, trebuie scurtate termenele", a spus van Groningen, care este si presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.

Legea mai stabileste ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.

Vicepresedintele ARB a explicat ca riscul asociat posibilitatii declararii in insolventa a unor debitori in conditiile unor proceduri care s-au dovedit greoaie va forta bancile sa creasca dobanzile la creditele de retail, in special ipotecare, pentru a acoperi riscul refinantarii.

"Astfel, cei care platesc, adica peste 90% din clientii persoane fizice, vor suferi pentru cei care nu platesc", a conchis van Groningen.

Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocand probleme de legalitate. Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatiilor, care este camera decizionala. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#credite, #fizice, #insolventa, #legea, #persoane , #stiri Raiffeisen