Investitorii in fonduri trec prea rapid de la optimism excesiv la prudenta exagerata

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 11:10
977 citiri
Investitorii in fonduri trec prea rapid de la optimism excesiv la prudenta exagerata

Investitorii in fonduri mutuale au tendinta de a-si asuma riscuri mai mari decat pot sa gestioneze, dar, pe de alta parte, trec prea rapid de la optimism excesiv la prudenta exagerata, potrivit administratorilor acestora.

Fenomenul este stimulat si de faptul ca, in criza, indicatorii de risc nu mai pot fi interpretati la fel de usor. "De regula, capacitatea investitorilor de a-si asuma un risc este mai redusa decat o cred acestia. Investitorii nu inteleg totdeauna diferenta dintre riscul pe care doresc sa si-l asume, pentru a beneficia de randamente mai mari, si riscul pe care au capacitatea de a si-l asuma", spune Nicolae Albu, directorul de investitii al Erste Asset Management (EAM) Romania.

Luna trecuta, fondurile de actiuni, cele mai riscante de pe piata, nu au atras decat 45 de noi investitori care au contribuit cu doar 2,6% din suma de 214 mil. lei (51 mil. euro) introdusa in piata. Fondurile diversificate au 2.344 de investitori noi, dar de la care nu au primit decat 1,5 mil. lei.

"In vara lui 2007, publicul nu parea interesat de parametrii de risc, considerand ca piata va creste oricum, azi lucrurile nu mai stau asa si situatia trebuie inteleasa in profunzime", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM). Criza a ingreunat utilizarea indicatorilor de risc publicati de Asociatia Administorilor de Fonduri (AAF), care au nevoie de corectii.

Indicatorul "Valoare la risc" (VaR) arata pierderea potentiala maxima a unui plasament, cu o probabilitate de 95%, dar valorile de acum un an au fost depasite de realitatea prezenta, pentru ca "piata a traversat o conjuctura extrema, repetabila la multe zeci de ani.

Corectia brutala s-a situat in intervalul acelor 5% sanse ca pierderea sa depaseasca nivelul aratat de VaR. Daca am fi folosit un VaR cu probabilitate de 99%, atunci valoarea sa ar fi fost mai ridicata, iar pierderea efectiva nu ar fi depasit VaR", explica Mihail Ion.

De asemenea, volatilitatea valorilor unitatilor de fond (VUAN) a crescut foarte mult, diferentele dintre extremele si media VUAN-ului aceluiasi fond fiind duble acum fata de anul trecut. Totodata, VaR, ca si volatilitatea sunt calculate cu serii de date istorice si arata acum mai rau decat in urma cu un an, cu toate ca sperantele de iesire din criza sunt mai mari.

Pe de alta parte, in vremuri de criza se vad mai bine diferentele de stil de management al administratorilor, care pot aborda piata mai mult sau mai putin agresiv si obtin randamente mai mari sau mai mici, desi titlurile preferate sunt cam aceleasi in mai toate portofoliile si, adeseori, si in proportii apropiate.

Un criteriu major de deosebire a fondurilor de actiuni intre ele este insasi ponderea actiunilor in portofoliu, care sporesc considerabil riscul fondului, potrivit lui Nicolae Albu. Pentru ca are mai putine actiuni decat ar fi firesc, un fond de actiuni poate deveni mai putin riscant decat unul diversificat.

Fondurile mai tinere nu au reusit sa atinga ponderi specifice de actiuni, dar nici unele mai vechi, precum Oportunitati Nationale sau Omnitrust, care nu au decat 15% si 28 de actiuni in active. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitori, # piata, # risc, # fond , #stiri Raiffeisen