"Investitiile straine directe si creditele din strainatate, insuficiente in 2010"

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:24
2217 citiri
"Investitiile straine directe si creditele din strainatate, insuficiente in 2010"

Analistii Raiffeisen se asteapta ca in 2010 fluxurile de capital strain sa se mentina la niveluri scazute, iar investitiile efective ale statului roman sa fie chiar sub nivelul din 2009, in timp ce o redresare semnificativa ar urma sa fie mai evidenta din 2011, potrivit unui raport publicat luni.

Astfel, atat investitiile straine directe, cat si creditele din strainatate ar urma sa fie insuficiente in 2010, ceea ce ar urma sa aiba un impact negativ asupra proiectelor de investitii noi. Totodata, potrivit Raiffeisen, numarul proiectelor care ar urma sa fie finalizate in acest an va fi mai scazut, ca urmare a proiectelor putine initiate anul trecut.

"Acest fapt indica rate anuale negative de crestere a investitiilor, cel putin in prima jumatate din 2010", se mai arata in raport. Totusi, fata de 2009, investitiile straine directe in Romania ar putea creste in 2010 cu 7,1%, la 4,5 miliarde euro, estimeaza Raiffeisen.

In 2009, investitiile straine sunt estimate la 4,2 miliarde euro. "In prezent, pare improbabila o revenire puternica a investitiilor in 2010. Multe companii si-au vazut cifra de afaceri scazand cu 20-30% in 2009 (...).

Ca urmare, capacitatea lor de a finanta noi investitii din fonduri proprii s-a redus. Totodata, deteriorarea altor indicatori economici (profit, lichiditate, solvabilitate) a diminuat capacitatea companiilor de a contracta imprumuturi de la banci", se mai arata in raport.

Analistii Raiffeisen amintesc, totodata, ca bugetul de investitii publice aprobat initial pentru 2009 se cifra la 40,9 miliarde lei. Ulterior, tinta a fost redusa, iar in perioada ianuarie-noiembrie, investitiile au fost de 28,6 miliarde lei.

Pentru intreg anul 2009, Raiffeisen estimeaza investitii efective de 31-32 miliarde lei. "Guvernul a planificat cheltuieli de 35,2 miliarde lei in investitii pentru 2010, cu circa 10% mai mult decat in 2009.

Totusi, tinand cont de experientele din ultimii cinci ani (...), nu excludem ca investitiile din 2010 sa fie sub nivelul planificat (si chiar sub cel din 2009)", au mai spus analistii Raiffeisen. 

ASF va face legea pe internet. Guvernul aprobă puteri sporite pentru autoritate pentru combaterea fraudelor online
ASF va face legea pe internet. Guvernul aprobă puteri sporite pentru autoritate pentru combaterea fraudelor online
În ședința de vineri, 21 iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care îi va permite Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să blocheze site-urile celor care oferă...
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
Mai multe țări din Europa de Est au fost afectate vineri, 21 iunie, de o pană de curent importantă, din cauza temperaturilor ridicate. Este vorba despre Muntenegru, Bosnia și cea mai mare...
#investitii, #credite, #capital strain, #statul roman , #stiri Raiffeisen

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  3. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  4. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  5. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  6. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  7. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  8. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție
  9. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  10. Firma unei femei de afaceri condamnată într-un dosar al Clanului Sportivilor pune garduri de milioane de euro pe banii unei primării din Capitală