Grupul Uniqa si-a sporit primele subscrise in 2009 cu 1,2%, la 5 miliarde euro

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 14:43
1316 citiri
Grupul Uniqa si-a sporit primele subscrise in 2009 cu 1,2%, la 5 miliarde euro

Grupul austriac de asigurari Uniqa, prezent si pe piata din Romania, a inregistrat in 2009 o evolutie pozitiva, in pofida efectelor crizei financiare si a efectelor valutare negative din Europa de Est si Sud-Est, nivelul primelor subscrise avansand cu 1,2%, la 5,004 miliarde euro.

Ajustata la fluctuatiile valutare din Europa de Est si Sud-Est, cresterea a fost de 4,5%. In pofida conditiilor negative din piete, Uniqa a inregistrat o cresterea a primelor de 2,8% in Austria si de 9,1% in Europa de Vest. In Europa de Est si Sud-Est, volumul primelor subscrise a crescut cu 7,4% calculat pe baza monedelor locale, insa, ajustate la cursul euro, volumele au scazut cu 7,3%.

"In 2009, Uniqa a avut rezultate peste medie in Austria, insa grupul a fost afectat de efectele valutare negative din Europa de Est, ce au compensat efectele cresterii din regiune. Cu toate acestea, datorita strategiei de crestere sustenabila, am facut fata cu succes tendintelor de stagnare sau de scadere din piete in toate cele 21 de tari in care derulam operatiuni, si ne-am majorat semnificativ cota de piata", a spus directorul executiv Uniqa, Konstantin Klien.

Grupul a mai anuntat ca gradul de diversificare a operatiunilor din Europa de Vest a fost un factor stabilizator in 2009, an in care grupul si-a consolidat prezenta in Europa de Est si Sud-Est, prin preluarea unei participatii majoritare in cadrul Sigal, grup prezent in Albania, Macedonia si Kosovo, si prin inceperea operatiunilor Raiffeisen Life in Rusia.

In Europa de Est si Sud-Est, nivelul primelor a crescut puternic, in pofida faptului ca regiunea a fost grav afectata de criza economica, cu exceptia diviziei de asigurari de viata, ce a stagnat dupa cresterile puternice din anul precedent. In divizia asigurari de proprietati si impotriva dezastrelor, Uniqa s-a detasat de tendinta de stagnare din piata, generand o crestere a primelor de 19,1% (raportat la valutele locale), la 729 milioane euro.

Ajustata la euro, cresterea a fost de 3,9%. Primele de asigurari de sanatate au crescut puternic, cu 114,5%, la 15 milioane euro. Cresterea ajustata la euro a fost de 66,9%. Totusi, in divizia de asigurari de viata, grupul nu a putut evita tendinta de corectie din piete, nivelul primelor coborand cu 12,5%, la 335 milioane euro.

In total, in Europa de Est si Sud-Est, grupul Uniqa a generat un volum de prime brute subscrise de 1,079 miliarde euro. Spre deosebire de Europa de Est, in Europa Occidentala volumele primelor de asigurari de viata au crescut puternic, in timp ce efectele crizei s-au resimtit puternic in diviziile de asigurari pentru proprietati si pentru dezastre.

Nivelul primelor de asigurari de viata a crescut in aceasta regiune cu 47%, la 255 milioane euro. Primele pentru asigurari de proprietati si impotriva dezastrelor au scazut cu 3,5%, la 390 milioane euro. In divizia asigurarilor de sanatate, nivelul primelor a scazut cu 1,1%, la 149 milioane euro. Nivelul total al primelor de asigurari din Europa de Vest a crescut cu 9,1%, la 794 milioane euro. In Romania, Uniqa este prezenta prin Uniqa Asigurari, fosta companie Unita, preluata de la Vienna Insurance Group (VIG). 

#prime, # Uniqa, # asigurari, # criza , #stiri Raiffeisen