Groningen: dupa implementarea OUG 50, cresterea Euribor va fi transferata clientului

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 23:27
1707 citiri
Groningen: dupa implementarea OUG 50, cresterea Euribor va fi transferata clientului

Presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen este de parere ca OUG 50 nu este clara si poate fi interpretata. De asemenea, acesta considera ca ordonanta a venit intr-un moment foarte prost, pentru ca dobanda Euribor sigur va creste in viitorul apropiat. 

"Daca banca are acum o functie de tampon prin care poate absorbi o crestere a Euribor, sau a riscului de tara, dupa ce se va implementa OUG 50, intreaga crestere a Euribor va trebui transferata clientului", a spus van Groningen.

Potrivit acestuia, OUG 50 nu este clara si poate fi interpretata, iar asteptarile legate de aceasta sunt nerealiste.

"Asteptarile create pe ordonanta 50 ca va ieftini creditele pe loc, subit, nu sunt fundamentate, nu sunt realiste si de aceea consumatorii nu sunt multumiti", a explicat van Groningen.

El a mai afirmat ca, in opinia bancherilor, ordonanta se aplica retroactiv si a aratat ca doar BNR poate sa decida penalizarea unei banci, nu si ANPC.

Totodata, van Groningen a precizat ca, in scrisoarea de intentie catre FMI, guvernantii au scris ca OUG 50 va fi modificata.

Modificarea OUG 50/2010, care trebuie sa fie "satisfacatoare" si sa nu contina ambigiuitati, va fi o conditie a FMI pentru eliberarea urmatoarei transe, a declarat joi seful misiunii Fondului Monetar Intenational (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.

Pe de alta parte, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat marti ca in cadrul discutiilor purtate cu reprezentantii FMI li s-a transmis acestora ca prin aplicarea OUG 50 poate fi oprita activitatea bancilor doar pe un anumit produs, bancile nefiind impiedicate sa acorde credite.

El a mai precizat ca inainte de eliberarea ordonantei a fost ceruta si parerea Comisiei Europene, de la care nu a fost primit niciun fel de semnal ca ar fi ceva in neregula.

Reprezentantii ANPC vor merge la Bruxelles saptamana viitoare, unde vor discuta cu reprezentantii Comisiei Europene despre OUG 50.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit noi, cat si celor aflate in derulare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#50, #banci, #credite, #euribor, #ordonanta, #oug, #raiffeisen , #stiri Raiffeisen