Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Expunerea pe care bancile straine s-au angajat sa o mentina include si creditele externalizate

Expunerea pe care bancile straine s-au angajat sa o mentina include si creditele externalizate

Expunerile pe care principalele grupuri bancare straine s-au angajat sa le pastreze in Romania includ atat refinantarile pentru subsidiarele romanesti, cat si creditele luate de la grup de entitati din Romania, a declarat joi presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, potrivit Newsin.

"Cand e vorba de expunere, in ea intra atat banii pentru refinantarea subsidiarelor din Romania, cat si creditele luate de la grup de entitati din Romania si creditele externalizate de subsidiarele romanesti. Nu putem spune ca bancile straine au scos bani de la bancile din Romania daca este vorba de credite externalizate. In acest caz, expunerea pe Romania nu se schimba deloc", a spus van Groningen.


El a adaugat ca angajamentul de la Bruxelles al principalelor noua grupuri bancare din Romania vizeaza expunerea totala si ca, atunci cand bancile din Romania externalizeaza credite, scade expunerea pe plan local si creste expunerea centrala, la nivel de grup expunerea ramanand aceeasi.


"Am incredere ca mare parte a sumei care a iesit din bilanturile subsidiarelor din Romania se datoreaza exportului de credite la nivel de grup", a afirmat van Groningen.


Pasivele externe ale subsidiarele bancilor grecesti din Romania a scazut in perioada septembrie 2008 - martie 2009 cu 1,641 miliarde euro, in timp ce pasivele externe ae bancilor controlate de grupuri austriece s-au redus cu 652 milioane euro, potrivit unei prezentari a viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu.


In acelasi timp, pasivele externe ale bancilor romanesti cu capital francez au sporit cu 722 milioane euro, iar a celor cu capital italian - cu 134 milioane euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009.


Marti, la Bruxelles, BNR si FMI au agreat ca reper pentru mentinerea expunerii bancilor straine in Romania sfarsitul lunii martie 2009.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1163 ori