Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste si Raiffeisen anunta cresterea volumului de credite neperformante

Erste si Raiffeisen anunta cresterea volumului de credite neperformante

Raiffeisen International si Erste Group Bank AG, ambele prezente in Romania, au aratat ca intrarile in incapacitate de plata si creditele neperformante de pe pietele principale din Europa Centrala si de Est cresc, dar cele doua banci pot face fata la deteriorarea conditiilor economice, scrie WSJ, potrivit Newsin.

"Criza manifestata la nivelul economiei reale din regiune abia incepe, se va inrautati si va dura cel putin pana in 2011", a declarat, in cadrul unui interviu, directorul executiv al Raiffeisen Herbert Stepic. "Europa de Est se va confrunta cu o crestere a numarului de credite neperformante din cauza crizei financiare", a adaugat Stepic.

Seful Raiffeisen, banca-mama a Raiffeisen Bank Romania, a refuzat sa comenteze despre amploarea creditelor neplatite de clienti, dar a spus ca Raiffeisen a fost obligata sa puna deoparte si mai multi bani, pentru acoperirea creditelor neperformante. "Cresterea numarului de credite neperformante inseamna ca trebuie pusi mai multi bani deoparte pentru acoperirea acestora", a explicat Stepic.


Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, actionarul principal al Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat la randul sau, in cadrul unui interviu separat, ca grupul bancar austriac se confrunta cu o perioada mai dificila in Europa Centrala si de Est si, de asemenea, pune deoparte mai multi bani, pentru a compensa extinderea cazurilor de intrare in incapacitate de plata si cresterea numarului de credite neperformante.


Cu toate acestea, seful Erste Bank, ce urmeaza sa isi publice saptamana viitoare castigurile, a declarat ca acestea vor depasi asteptarile pietei.


Comentariile sefilor de banci austriece survin in contextul in care apar semne ca in Europa conditiile economice sunt mult mai rele decat si Statele Unite, epicentru al recesiunii globale.


Bancile austriece au fost printre cele mai active din Europa Centrala si de Est in ultimii ani, fapt ce a generat speculatii de piata anul acesta ca viabilitatea financiara a bancilor austriece este amenintata de riscuri semnificative, ca urmare a expunerii de pe pietele financiare din regiune, ce reprezinta 70% din produsul intern brut (PIB) total al Austriei.


Stepic si Treichl au declarat, insa, ca bancile austriece, inclusiv cele pe care le conduc, sunt suficient de capitalizate, pentru a face fata unei cresteri ample a numarului de credite neperformante si pentru a mentine integrala finantarea subsidiarelor europene pe parcursul crizei.


Reprezentantii Raiffeisen si Erste au reiterat criticile referitoare la temerile unora dintre analisti ca sistemul bancar austriac ar putea avea probleme daca economiile din Europa Centrala si de Est continua sa se deterioreze.


Cu toate acestea, in timp ce au admis ca profiturile tuturor bancilor vor fi afectate in cadrul recesiunii economice globale, Stepic si Treichl au spus ca circa 70% din expunerea bancilor austriece la Europa Centrala si de Est este pe tari care sunt membre ale Uniunii Europene (UE).


Un astfel de statut si ajutorul financiar din partea UE reprezinta elemente de protectie ce vor compensa problemele financiare, au mai spus reprezentantii celor doua banci. Uniunea Europeana, ce are 27 de state membre, a promis sa acorde mai multe miliarde de euro, pentru a sprijini tarile membre ce se confrunta cu probleme financiare. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1874 ori