Cresterea impozitarii, principala amenintare in 2010?

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 22:26
1274 citiri
Cresterea impozitarii, principala amenintare in 2010?

Guvernele din intreaga lume, inclusiv din Romania, ar putea fi obligate sa majoreze taxele si impozitele, pentru a face fata efectelor recesiunii, potrivit unui studiu al firmei de audit si consultanta KPMG.

In Romania, se aplica o taxa unica de 16 procente si o taxa pe valoarea adaugata de 19 procente, mai mici decat multe tari din regiune. De exemplu, in Ungaria, TVA se ridica la 25 de procente, in Polonia la 22%, iar in Bulgaria de 20%.

De altfel, analistii romani nu cred ca Romania poate scapa de recesiune fara o majorare de taxe si impozite, in conditiile in care veniturile la buget sunt deja foarte scazute, iar banii din imprumutul international de 20 de miliarde de euro se duc spre plata salariilor, pensiilor si spre sustinerea leului, nicidecum spre noi investitii, asa cum ar fi fost normal.

"Avem taxe si impozite pe venit foarte mici. Avem nevoie sa fie mici, pentru a stimula investitorii, dar, pe termen lung, cred ca este inevitabila majorarea lor", a declarat, pentru Ziare.com, Ionut Dumitrescu, sef departament Cercetare Macroeconomica din cadrul Raiffeisen Bank.

Potrivit spuselor sale, Guvernul va fi nevoit sa impuna o crestere a taxelor si impozitelor chiar de anul viitor. "Nu cred ca ar trebui sa fie majorate acum, deoarece ar adanci recesiunea, insa nu cred ca vom avea de ales", ne-a spus Dumitrescu.

In prezent, se poarta discutii cu privire la modificarea cotelor de impozitare, atat la nivelul impozitelor directe, cat si a celor indirecte. Potrivit studiului KPMG, in ultimii ani, s-au produs nenumarate schimbari semnificative in materie fiscala in Romania, precum introducerea unor cote minime de impozitare, largirea spectrului cheltuielilor nedeductibile, impozitarea rezervelor din reevaluare si limitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor anumitor categorii de bunuri.

"Toate aceste masuri sunt introduse cu scopul de a creste incasarile la bugetul statului si a reduce deficitul bugetar", explica analistii firmei de audit si consultanta.

Cum ne-ar afecta majorarea taxelor?

In ultimii ani, atat Romania cat si multe alte tari din lume, au recurs la scaderea impozitarii in vederea atragerii unui numar cat mai mare de investitori si pentru a stimula atat mediul de afaceri, cat si consumul.

Criza economica a taiat brusc dezvoltarea economica si a scos la iveala deficite bugetare imense, pe care putine tari au fost in stare sa le tina in frau, fiind necesara gasirea unor surse noi de venituri la buget.

Implicatiile nu sunt deloc simple. Impozitarea mai mare inseamna, in primul rand, costuri mult mai ridicate pentru companii, ceea ce ar rezulta in scaderea investitiilor, dar si in angajari mai putine, chiar disponibilizari. Nu in ultimul rand, ar putea determina cresterea fenomenului de munca "la negru", firmele preferand sa plateasca "in mana" angajatii, pentru a evita taxele mari, iar acestia din urma neavand de ales, fiind amenintati de somaj.

De asemenea, cresterea TVA ar determina majorarea preturilor pentru absolut toate produsele, in plus de cea deja estimata pentru unele produse si servicii, din cauza cresterii accizelor. Astfel, puterea de cumparare a consumatorilor ar scadea dramatic, odata cu nivelul de trai al acestora.

Scaderea impozitelor la nivel global s-a oprit

Potrivit studiului KPMG, declinul cotelor de impozit pe venitul persoanelor fizice, fenomen inregistrat in ultimii sapte ani in intreaga lume, s-ar putea apropia de final, din cauza deficientelor la nivel de finantare a bugetelor de stat si economiilor.

Aceasta schimbare ar putea avea implicatii importante asupra programelor de mobilitate internationala si a tendintelor viitoare de mobilitate a fortei de munca, la nivel global.

In Europa, cotele medii de impozitare sunt de 23,2%, fiind pentru prima data in ultimii 13 ani cand nivelul acestora nu se reduce de la un an la altul. In America Latina, cota medie a ramas la 26,9%, iar in regiunea Asia - Pacific s-a diminuat de la 28,4%, in 2008, la 27,5%, in acest an.

Impozitele indirecte, in special TVA si taxa pe bunuri si servicii, au crescut, in Europa, de la 19,5% la 19,8%, iar in America Latina de la 15,9% la 16,2%. In schimb, in Asia - Pacific, au scazut de la 10,9% la 10,8%.

#crestere, #impozitare, #tva, #kpmg , #stiri Raiffeisen