Cresterea activelor bancilor din Europa de Est se va tempera

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 17:20
1064 citiri
Cresterea activelor bancilor din Europa de Est se va tempera

Cresterea activelor pe piata europeana emergenta va incetini anul acesta, iar bancile vor face eforturi suplimentare sa extinda depozitele, in contextul in care finantarea se diminueaza din cauza crizei financiare internationale, spun, vineri, oficiali ai Raiffeisen Zentralbank (RZB), scrie Reuters. Analistul Walter Demel de la RZB a spus ca extinderea activelor se va tempera la aproape 20% anul acesta, dupa o crestere cu 31% in 2007. Pietele fostei Uniuni Sovietice si din Balcani au determinat cea mai mare parte din scadere, a adaugat Demel.


"Pe masura ce finantarea devine tot mai dificila, afacerea cu depozite este tot mai importanta pentru bancile din Europa Centrala si de Est", a spus Demel si a adaugat ca "daca urca salariile, ar trebui sa creasca si depozitele".


Demel a spus ca se asteapta, inca, la o extindere mai rapida a creditelor decat a depozitelor, in viitor.


Analistul de la Raiffeisen Zentralbank a facut prezentarea la o reuniune a celui de al treilea grup bancar din Europa, Raiffeisen International , de la Sankt Petersburg.


Creditarea de pe sectorul de retail este, inca, principalul sustinator al cresterii din regiune, a spus Demel, dar rata majorarii a scazut mai ales in Rusia, unde bancile se concentreaza asupra marilor clienti.


Creditele ipotecare au reprezentat unul dintre segmentele de crestere alerta in creditarea cu amanuntul, mai ales in Romania, Bulgaria si fosta Uniune Sovietica, a declarat Walter Demel.