Ce masuri poate lua Guvernul pentru a resuscita economia?

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:33
1076 citiri
Ce masuri poate lua Guvernul pentru a resuscita economia?

Renegocierea acordului cu Fondul Monetar International, investitii in intreprinderi mici si mijlocii sau concentrarea pe agricultura? Ce ar putea face Guvernul roman pentru a contracara efectele contractarii economiei, ce se anunta mai severa decat se anticipase anterior?



Cea mai buna abordare, crede Adrian Danciu, ar fi concentrarea pe cateva sectoare economice esentiale. Insa este foarte important ca aceste programe sa fie foarte bine gestionate, in caz contrar putand declansa o crestere semnificativa a deficitului bugetar.

Unul dintre aceste domenii ar putea fi, cu siguranta, agricultura, avand in vedere potentialul Romaniei in acest sector.

Potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, trebuie profitat la maximum de fondurile nerambursabile, insa, in ritmul actual de accesare a acestora, cele opt miliarde de euro disponibile in prezent ar putea sa nu fie de ajuns.

"Daca vom ajunge in situatia in care nu vom mai avea bani de la UE, atunci nu vom putea beneficia de criza. Va fi un dezastru. Noi primim, in fiecare an, circa 700 milioane de euro pentru platile pe hectar, pe unitatea de suprafata, si avem 8 miliarde de euro pana in 2013 pentru investitii in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala", a spus Ilie Sarbu, pentru Business Standard.

Ministrul a adaugat ca nimeni nu stie care va fi punctul culminant al crizei "Speram ca macar anul viitor sa se incheie. Nu cred ca a fost atins varful la noi, imi este greu sa ma pronunt cand ar putea avea loc. Noi suntem o tara atipica, unde efectele se resimt mai tarziu", a spus Sarbu.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank spune, insa, ca exista deja semnale ca, incepand cu 2010, Romania va reveni la crestere economica, desi aceasta va fi mai lenta.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#criza, #economie, #guvern, #masuri, #programe, #resuscitare , #stiri Raiffeisen