Case mai ieftine, dar cu probleme. Ce trebuie sa stii despre executarile silite

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 12:39
2974 citiri
Case mai ieftine, dar cu probleme. Ce trebuie sa stii despre executarile silite

Bancile au scos la vanzare sute de apartamente si case, insa clientii nu se grabesc sa le cumpere nici macar pentru preturi mai mici cu 25-35% din valoarea lor de pe piata. Marea problema e ca acestea sunt inca locuite, iar evacuarea proprietarilor este uneori prea dificila si poate dura chiar si cateva luni.

Cea mai folosita metoda de vanzare a locuintelor executate silit este licitatia in care banca stabileste un pret de pornire. Totusi, locuintele nu se vand de la prima incercare, asa ca banca sau firma de leasing lanseaza o a doua licitatie in care pretul este semnificativ mai redus. Unele nu sunt vandute, insa, nici macar dupa trei sau patru termene.

In prezent, BRD si BCR vand fiecare, prin licitatie, aproximativ 300 de terenuri, locuinte si spatii comerciale din tara, in timp ce Raiffeisen incearca sa isi recupereze banii din peste 100 de bunuri imobile.

In Bucuresti, potrivit site-ului Executari.com, pretul de pornire al unui apartament cu doua camere din zona bulevardului Iuliu Maniu este de nici 45.000 de euro, dar cu aceeasi suma poate fi cumparat si un apartament cu trei camere pe Soseaua Alexandriei.

Un apartament cu trei camere este mai scump pe Soseaua Oltenitei, pretul de pornire fiind de 73.000 de euro, in timp ce pe bulevardul Regina Elisabeta licitatia porneste de la 86.000 de euro.

Executorii nu i-au iertat, insa, nici pe cei mai norocosi dintre noi. Firma TBI Leasing are la vanzare un apartament de 200 de metri patrati in nordul Capitalei in valoare de 650.000 de euro. Apartamentul de pe Soseaua Nordului are, printre altele, un living si trei dormitoare, trei bai, trei balcoane, boxa si loc de parcare si este amplasat intr-un complex cu piscina.

Un pret de pornire de peste 500.000 de euro au si doua case din sectorul 1 care au fost recuperate de creditori. Licitatia pentru una dintre ele, cu o suprafata utila de 406,59 metri patrati si un teren de 641,98 metri patrati, porneste de la aproximativ 540.000 de euro.

Cele mai multe apartamente executate silit sunt, potrivit site-ului Executari.com, in Arad. O garsoniera de 60 de metri patrati se vinde cu preturi intre 8.600 de euro si 20.000 de euro, in timp ce licitatia pentru un apartament cu doua camere porneste de la 35.000 de euro.

Apartamentele cu trei camere au preturi de pornire intre 33.750 euro si 52.000 de euro, iar un apartament cu patru camere ar putea sa fie cumparat si cu mai putin de 47.000 de euro fara TVA.

Cine isi doreste o casa la munte, poate licita pentru o casa la Bran pe care executorii o vand cu 245.000 de euro. Vila are etaj si mansarda si 2.000 de metri patrati de teren. Mai ieftina este o casa cu 155 de metri patrati in Poiana Sibiului pentru care licitatia porneste de la 23.250 de euro.

Nu se cumpara pentru ca "sunt cu probleme"

Chiar daca unele dintre ele par foarte ieftine, locuintele executate silit nu se vand imediat, ci dupa trei sau patru luni daca prezinta cu adevarat interes. Cele mai multe locuinte se vand abia dupa al doilea termen, cand preturile devin mult mai atractive. Totusi, nici asta nu ii face pe cumparatori sa se inghesuie la licitatii deoarece "se gandesc ca sunt cu probleme", dupa cum ne-a spus un executor bancar.

Si au dreptate cand spun ca "sunt cu probleme" deoarece toate sunt inca locuite si nu pot fi vizionate. Mai mult, proprietarii refuza uneori sa le evacueze asa ca e nevoie de interventia politiei.

De asemenea, legea permite fostilor proprietari sa faca recurs dupa recurs inainte sa fie scosi din casa, iar cumparatorul ar putea avea nevoie de cativa ani pana sa isi intre in drepturi. Exista si posibilitatea ca in imobil sa locuiasca si alte persoane care au buletin la acea adresa, pentru acestea fiind necesara inceperea unui dosar de evacuare la instanta.

Totusi, astfel de cazuri sunt foarte rare si de cele mai multe ori cumparatorii s-au inteles cu proprietarii, iar acestia au plecat de buna-voie fara sa fie nevoie de interventia unui executor judecatoresc.

Cum participi la o licitatie

Cei care nu isi fac griji pentru astfel de probleme si vor sa profite de ofertele gasite printre executarile silite trebuie sa stie ca trebuie sa depuna la banca o cerere de participare la licitatie cu aproximativ o luna inainte de licitatia propriu-zisa. In unele cazuri e nevoie si de un avans de 10% din valoarea anuntata de banca drept suma de pornire.

Avansaul se achita in lei, indiferent de moneda folosita la vanzarea imobilului. De asemenea, trebuie depusa si o oferta de cumparare a imobilului la care se va anexa originalul documentului doveditor al consemnarii cautiunii. In cazul in care nu castiga licitatia, banii dati ca avans sunt returnati.

Cei care castiga licitatia pot plati atat in cash, cat si printr-un credit, dar trebuie sa retina ca dobandirea dreptului de proprietate nu se va face imediat, iar cererea de incuviintare pentru executare poate dura si sase sau chiar opt luni.

Potrivit statisticilor de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, bancile si statul au executat silit 6.630 de case si terenuri, cu 45% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#case, #executari, #silite, #preturi, #apartamente , #stiri Raiffeisen