Care sunt factorii care au contribuit la cresterea datoriilor

Joi, 27 August 2009, ora 10:33
1422 citiri
Care sunt factorii care au contribuit la cresterea datoriilor

Principalii trei factori care au dus la cresterea restantelor sunt cursul de schimb, cresterea dobanzilor si, nu in ultimul rand, somajul, considera economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

restantieri, a declarat Ionut Dumitru, pentru Evenimentul Zilei.

Specialistul Raiffeisen se asteapta ca numarul somerilor sa depaseasca 800.000.

"Acum depinde si de deciziile politice care se vor lua in continuare. Fie ca vor fi disponibilizati cei din sectorul bugetar si ca li se vor micsora salariile, impactul asupra datoriilor la banci nu poate sa fie decat negativ", a completat Ionut Dumitru. 

In ceea ce priveste solutiile pentru iesiea din imposibilitatea de a plati datoriile, acestea exista, dar trebuie sa fie de acord si banca, mai ales ca este un jucator care nu pierde niciodata.

Reesalonarea creditului presupune o rata ceva mai mica timp de mai multe luni, dar cu un sold final, mult mai mare decat cel care era initial la semnarea contractului, astfel incat debitorul plateste in final mai mult.

"O solutie ar fi restructurarea creditului. Bancile pot fi de acord cu lungiri de scadente sau chiar si cu o reducere temporara a dobanzii creditului. Pe de alta parte, pot decide la fel de bine si scutirea dobanzii pentru o anumita perioada", ne-a mai declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al bancii Raiffeisen.

Refinantarea era o solutie posibila anul trecut, dar in anul de criza 2009, acest lucru iese din discutie, spun bancherii.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#raiffeisen, #datorii, #factori, #credite, #banci, #restante , #stiri Raiffeisen