BERD: bancile austriece pot acoperi creditele neperformante din Europa de Est

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 14:43
1464 citiri
BERD: bancile austriece pot acoperi creditele neperformante din Europa de Est

Bancile austriece au, probabil, suficient capital pentru a face fata pierderilor rezultate din cresterea creditelor nerentabile din statele emergente europene, a declarat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow.

"Cu siguranta, mai multe credite vor deveni nerentabile in Europa de Est, insa valoarea acestora nu poate fi estimata. Insa, daca situatia va continua sa se dezvolte ca in prezent, bancile austriece vor avea, probabil, suficienta putere financiara pentru a amortiza eventualele pierderi", a afirmat Mirow, potrivit Mediafax.

Bancile austriece, printre care Raiffeisen International, Erste Group Bank si Bank Austria, din grupul UniCredit, au imprumuturi de 213 miliarde de dolari acordate clientilor din Europa emergenta, una din regiunile grav afectate de criza economica globala.

Faptul ca sectorul bancar din zona este controlat, in mare parte, de companii straine a provocat ingrijorari la inceputul acestui an, cand analistii au atras atentia ca aceste banci s-ar putea retrage din regiune, asa cum au facut in Asia si Argentina, in timpul unor crize financiare.

Mirow considera ca bancile straine s-au dovedit un factor de stabilizare a sectorului bancar est-european, in principal deoarece institutiilor de credit din vestul Europei li s-a permis sa foloseasca ajutoarele financiare primite de la guvernele statelor de origine pentru a amortiza pierderile din operatiunile din strainatate.

Revenirea economica din Vest va fi principalul factor de sustinere pentru statele din Europa de Est, incurajand cresterea exporturilor.

La randul lor, bancile straine vor avea de castigat in urma dezvoltarii economiilor emergente, putandu-si extinde operatiunile in regiune.

Seful BERD a avertizat ca, desi ce a fost mai rau din punct de vedere economic pentru Europa de Est probabil a trecut, revenirea regiunii va fi lenta, iar companiile vor avea probleme in a obtine finantare.

#banci, #capital, #credite, #revenire , #stiri Raiffeisen