Bancile vor continua in 2011 sa lichideze proprietati imobiliare

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 23:10
1786 citiri
Bancile vor continua in 2011 sa lichideze proprietati imobiliare

Bancile vor continua in 2011 sa lichideze proprietati imobiliare in contul creditelor neachitate, proces lansat in acest an, fiind vizate in special centre comerciale fara retaileri puternici si cladiri de birouri cu un grad redus de inchiriere, apreciaza Cristian Ustinescu, director la DTZ Echinox, potrivit Mediafax. 

"Problema cu care se confrunta segmentul investitiilor imobiliare din Romania este lichiditatea scazuta.

Intr-o piata in care s-a atins cu dificultate cifra de 250 milioane euro tranzactii, convertirea in numerar a garantiilor imobiliare ale imprumuturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decat sa adanceasca deficitul de refinantare, respectiv diferenta dintre valoarea imprumurilor si valoarea aseturilor care le garanteaza, accentuand presiunea asupra valorii de piata a celor din urma", a afirmat intr-un comunicat Ustinescu, Investments Director la compania de consultanta.

El a adaugat ca daca anul trecut bancile au monitorizat doar situatia si au amanat termene de rambursare, in acest an au trecut la lichidari.

"Daca 2009 a fost un an al contabilizarii expunerii bancilor pe segmentul imobiliar, cand acestea au facut o situatie a imprumuturilor, au constituit provizioane si au amanat termenele de rambursare, respectiv au transferat parte din credite unor filiale din jurisdictii cu o politica de provizionare mai permisiva, anul acesta bancile au recurs la masuri mai ferme si mai drastice, lichidand proprietati.

Cateva dintre exemplele cele mai elocvente sunt Tiago Oradea, terenul din Buftea al Raiffeisen Bank si City Mall, in curs de lichidare", a spus el.

Atitudinea institutiilor de credit fata de imprumuturile ajunse la maturitate difera semnificativ si in functie de performanta garantiilor, cele mai expuse fiind proprietatile secundare care, pe langa devalorizare, intampina dificultati si in fluxul de numerar.

"Se regasesc aici centrele comerciale secundare, care nu sunt ancorate de retaileri puternici sau cladirile de birouri care, datorita locatiei descentralizate sau a calitatii finisajelor si a dotarilor tehnice nu au atins un grad satisfacator de inchiriere.

Cred ca in 2011 vor continua lichidarile, cu precadere in aceasta categorie", a mai spus Cristian Ustinescu.

DTZ Research estimeaza ca la nivel mondial deficitul de refinantare totalizeaza 245 miliarde dolari pentru urmatorii trei ani (2011-2013).

Acest decalaj este definit ca diferenta dintre soldul imprumuturilor garantate cu proprietati comerciale care vor ajunge la maturitate si fondurile disponibile pentru refinantarea acestora.

Deficitul de refinantare continua sa fie cea mai mare provocare pe multe piete internationale de real estate.

Raportul companiei arata ca Europa are cea mai mare expunere, cumuland 51% din deficit (126 miliarde dolari), urmata de Asia Pacific cu 29% (70 miliarde dolari) si SUA cu 20% (49 miliarde dolari).

Analizand statele individual, cel mai mare decalaj in cifre absolute il inregistreaza Japonia (70 miliarde dolari), urmata de Marea Britanie (54 miliarde dolari), SUA (49 miliarde dolari) si Spania (33 miliarde dolari).

Celelalte piete, inclusiv Germania si Franta, au valori absolute ale deficitului de finantare mai mici de 10 miliarde dolari.

Relativ la dimensiunea pietelor lor, multe tari europene mai mici au decalaje semnificative de finantare, in special Irlanda. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #credite, #imobiliare, #lichidare , #stiri Raiffeisen