Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen Romania: Decizia Austriei nu ne afecteaza

Raiffeisen Romania: Decizia Austriei nu ne afecteaza


Raiffeisen Romania nu va fi afectata semnificativ de decizia autoritatilor austriece de a limita creditarea bancilor locale pentru subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est, intrucat are suficient capital la dispozitie si resurse interne, potrivit lui Steven van Gronigen, CEO-ul institutiei.

Raiffeisen, una dintre cele mai mari institutii de credit din Romania, ar putea emite obligatiuni anul viitor, printr-un program pe termen mediu, de aproximativ 1,5 miliarde de euro, insa asteapta momentul potrivit sa obtina un pret rezonabil, a declarat van Groningen, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Institutiile de supraveghere austriece restrictioneaza imprumuturile viitoare ale bancilor austriece - inclusiv Raiffeisen, Erste Group Bank si Austria AG de la Unicredit, in Europa Centrala si de Est. Astfel, noile imprumuturi acordate nu trebuie sa depaseasca de 1,1 ori depozitele si fondurile totale pe care subsidiarele bancilor austriece le pot obtine pe cont propriu.

La sfarsitul lunii iunie, rata dintre imprumuturile acordate in Romania de Raiffaisen si depozite este de 1,3 in Romania, 1,5 in Ucraina si de 1,2 in Ungaria, potrivit companiei.

"Nu imi fac griji ca nu primesc niciun ban de la Raiffeisen Group. Asadar, pentru noi nu este nicio problema", a declarat van Groningen.

"Cred ca e o masura sanatoasa, in principiu, care poate limita riscul sistemic. In Romania, sunt sanse sa vedem si mai multa presiune in atragerea de depozite fata de anii trecuti, iar dobanda-cheie ar putea urca foarte mult", a explicat acesta.

Asadar, Raiffeisen Romania are suficient capital pentru a sustine creditarea in tara, intrucat cererea pentru noi imprumuturi va ramane redusa din cauza cresterii economice incetinite, sustine CEO-ul institutiei bancare.

El nu se asteapta la o cerere sporita de finantare anul viitor, aceasta situatie fiind determinata, in primul rand, de asteptarile privind situatia economica.

"Ar putea fi o crestere, dar nu una semnificativa", conchide van Groningen.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1649 ori