Perspectivele bancilor pe termen mediu si lung, foarte favorabile

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 20:14
1898 citiri
Perspectivele bancilor pe termen mediu si lung, foarte favorabile

Perspectivele pe termen mediu si lung ale sectorului bancar raman foarte favorabile in Romania dar si in alte cinci state din Europa Centrala si de Est, intruct aceste piete ofera inca oportunitati de dezvoltare a creditarii si intermedierii financiare.

Grupul celor sase state - Rusia, Polonia, Cehia, Romania, Slovacia si Albania - include cele mai mari economii din regiune, iar aceste piete reprezinta 80% din totalul activelor bancare din Europa Centrala si de Est, se arata in raportul Sectorul Bancar din Europa Centrala si de Est 2011, potrivit unui raport al grupului austriac Raiffeisen, citat de Mediafax.

Analistii Raiffeisen se asteapta ca pietele bancare din aceste state sa-si pastreze ritmul puternic de crestere, cu un avans nominal al creditarii si activelor peste cel al PIB nominal.

Climatul macroeconomic din Europa Centrala si de Est a inceput sa se deterioreze in a doua parte a anului

In prezent, bancile din regiune se concentreaza asupra Poloniei si Rusiei si, intr-o masura mai mica, asupra Romaniei si Serbiei. Chiar daca aceste piete bancare au inca oportunitati solide de dezvoltare, climatul macroeconomic din Europa Centrala si de Est a inceput sa se deterioreze in a doua jumatate a anului, din cauza incetinirii economiei mondiale, dar mai ales a zonei euro.

Din acest motiv, trebuie exercitata precautie in privinta perspectivelor pe termen scurt ale sectorului bancar din regiune, noteaza analistii Raiffeisen.

Asteptarile privind un grad mai redus de disponibilitate a finantarii externe sugereaza ca depozitele vor ramane in Europa Centrala si de Est la fel de atractive precum in ultimii ani. Ca urmare, cresterea sustenabila a depozitelor va fi mai strans legata de avansul depozitelor, noteaza Raiffeisen.

Sectorul bancar din Romania va fi cel mai atractiv din Europa de Sud-Est

Sectorul bancar din Romania va fi cel mai atractiv din Europa de Sud-Est, reflectand pozitia de cea mai mare economie din regiune si estimari pentru o crestere sustenabila in intervalul 2011-2015 analizat de Raiffeisen. In plus, in Romania nu exista o nevoie imediata, fata de alte state, pentru o noua runda de atragere de depozite. La sfarsitul primului semestru, raportul dintre credite si depozite se situa la 113%.

Regiunea Europei de Sud-Est analizata de Raiffeisen este formata din Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia, Bosnia-Hertegovina si Albania. Europa Centrala si de Est include inca opt tari, respectiv Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina si Belarus.

Grupul Raiffeisen avea in Romania, la finele lunii iunie, peste 6.000 de angajati si 544 de sucursale care deservesc aproape 1,939 milioane de clienti, 100.000 de IMM-uri si peste 6.800 companii mari si medii.

Profit in scadere pentru Raiffeisen Romania in S1

Banca a inregistrat in Romania, in primul semestru, un profit dupa taxe de 40 milioane euro, in scadere cu 23% de la 52 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2010, in urma cresterii cheltuielilor si reducerii veniturilor din comisioane, investitii financiare si derivate.

Activele Raiffeisen Bank International in Romania au scazut in primul semestru fata de sfarsitul anului trecut, de la 6,227 miliarde euro la 6,172 miliarde euro.

Soldul creditelor si avansurilor catre clienti a urcat de la 4,24 miliarde euro la 4,39 miliarde euro, iar depozitele constituite de clienti au coborat de la 3,63 miliarde euro la 3,5 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Raiffeisen Bank perspective banci, #studiu piata bancara Romania , #Rezultate financiare