Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raiffeisen: Masura limitarii deficitului structural la 0,5% nu se va aplica din 2012

Raiffeisen: Masura limitarii deficitului structural la 0,5% nu se va aplica din 2012


Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a declarat luni ca masura limitarii deficitului structural la 0,5% nu se va aplica incepand cu 2012 si ca va exista un calendar pentru a se atinge acest obiectiv.

"Masura de a avea un deficit de 0,5% nu se va aplica incepand cu 2012. Ar insemna un deficit efectiv de unu sau unu si ceva la suta. Daca ne raportam la deficitul cash fata de 1,9%, probabil ca ar trebui sa avem un deficit de 1%. Nu se va aplica de la anul", a declarat Ionut Dumitru.

"Anul viitor, din cate am inteles, se va implementa in legislatiile nationale, in constitutii, si probabil ca va fi un calendar de a ajunge la 0,5%. Noi nu suntem foarte departe, dar sunt tari care sunt foarte departe de acest obiectiv, pentru ca au un deficit structural foarte mare si au nevoie de mai multi ani pentru a ajunge acolo", a mai spus acesta.

El a declarat ca, in conditiile in care Comisia Europeana estimeaza pentru 2012 un deficit efectiv de 3% pe ESA, ar insemna un deficit structural de 2%.

Ionut Dumitru: Proiectia luata in calcul la buget este optimista

Dumitru a avertizat ca proiectia luata in calcul la buget este mai degraba optimista, insa faptul ca avem o marja, avem un deficit bugetar mai mic decat intentionam initial, de 1,9% pe cash, ne permite sa acomodam eventuale socuri din performata mai slaba a economiei.

"Pentru noi, in 2012, obligatoriu este sa avem un deficit de maximum 3% pe ESA. Faptul ca noi pe cash avem o tinta mai ambitioasa, de 1,9%, e un lucru bun in conditiile in care ne permite aceasta ambitie mai mare sa putem acomoda potentiale socuri, daca ele se vor produce, in primul rand dintr-o economie care evolueaza mai slab decat anticipam, si alte potentiale socuri care mai pot aparea", a declarat Dumitru.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania a declarat ca Romania ar putea ajunge la un deficit structural de 1% in cativa ani

"Conform proiectiilor pe care le avem in momentul de fata, angajamentul pe care il avem cu institutiile financiare internationale, in mod normal in 2-3 ani ar trebui sa ne apropiem de 1% deficit structural", a spus Dumitru.

El a explicat ca deficitul structural este un deficit care elimina influenta ciclului economic. Astfel, daca avem boom ecomonic cum am avut inainte de criza, deficitul efectiv, cand economia creste peste potential, este mai mic decat cel structural. Cand suntem in faza descendenta a ciclului economic, cum suntem acum, cu un PIB sub potential, deficitul efectiv este mai mare decat cel structural.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1293 ori