O țară neutră din Europa a făcut miliarde în Rusia: SUA și-au pierdut răbdarea și acum o lovesc decisiv

Sambata, 06 Iulie 2024, ora 00:12
770 citiri
O țară neutră din Europa a făcut miliarde în Rusia: SUA și-au pierdut răbdarea și acum o lovesc decisiv
Banca Raiffeisen din Austria este supusă presiunilor SUA de a ieși din Rusia FOTO: Wikipedia

Timp de mai bine de patru luni, trimișii americani au transmis avertismente din ce în ce mai stridente către o țară neutră din Europa, pentru a anula un acord despre care au spus că are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei. În mai, Statelor Unite și-au pierdut răbdarea privind tranzacțiile băncii Raiffeisen din Austria legate de Rusia, unde a făcut miliarde de dolari și au amenințat-o că îi va împiedica accesul la dolari.

Ulterior, sub presiune, Raiffeisen Bank a cedat și a anulat acordul de a cumpăra un pachet de acțiuni la firma austriacă Strabag, care îi aparține oligarhului rus Oleg Deripaska, aflat pe lista de sancțiuni a SUA, potrivit Reuters.

Austria și Raifeissen rămân sub o mare presiune din partea Statelor Unite și a UE, pentru ca banca să se retragă din Rusia, în ciuda anulării acordului de cumpărare a acțiunilor Strabag.

Pentagonul scoate la iveală adevărul de pe frontul din Ucraina: Plan negru reușit al Rusiei

Raiffeisen nu a ținut cont de avertismentele din partea autorităților europene de reglementare în urmă cu mai bine de un an, potrivit cărora Washingtonul a jucat un joc cu risc ridicat în privința afacerilor sale din Rusia.

Amenințarea Washingtonului de a o penaliza pe Raiffeisen nu a fost retrasă și continuă să monitorizeze îndeaproape banca, relațiile sale cu Rusia și eventualele încălcări ale sancțiunilor.

Washingtonul are puterea de a amenda băncile pentru încălcarea sancțiunilor sau de a le tăia accesul la fondurile în dolari. A lovit banca franceză BNP Paribas, de exemplu, cu o penalizare de 9 miliarde de dolari în 2014 pentru încălcarea sancțiunilor SUA asupra Sudanului, Iranului și Cuba.

Noul plan secret de pace al lui Putin, trimis pe ascuns în SUA: Dictatorul dă înapoi și face concesii mari Ucrainei

„Raiffeisen și Austria se joacă cu focul”, a spus Nina Tomaselli, un parlamentar austriac de la Verzii, care fac parte din coaliția de guvernământ a țării. „Fie că ne place sau nu, America are în mână biciul”.

În timp ce multe guverne occidentale au evitat Rusia, unii politicieni austrieci au fost reticenți în a rupe legăturile cu o țară încă mulțumită pentru că a permis reabilitarea Austriei în 1955 după cel de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, Austria s-a angajat să rămână neutră.

Austria se bazează în continuare foarte mult pe gazul rusesc, în timp ce Viena a acționat ca un hub pentru numerar de la Rusia și foștii vecini ai săi sovietici printr-o rețea financiară construită după căderea comunismului.

Un aliment te îmbolnăvește de cancer, inimă sau diabet: Reducerea consumului cu 30% scade cu 500.000 numărul bolnavilor

Raiffeisen are 5 miliarde de dolari blocați în Rusia

Dar supraveghetorii europeni ai lui Raiffeisen doresc acțiuni imediate. Oficialii BCE au participat la o reuniune a consiliului de supraveghere al băncii în iunie pentru a-i îndemna pe creditor să acționeze rapid, iar autoritatea de reglementare i-a cerut să prezinte în următoarele săptămâni ce pași va lua.

Raiffeisen a spus că banca a redus volumul de împrumuturi și plăți în Rusia și a luat măsuri pentru a reduce depozitele, din care are 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) sunt acolo.

Rusia a devenit un generator de bani și mai mare pentru bancă de la începutul războiului din Ucraina în 2022 - reprezentând aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an - deoarece taxele pentru plățile în străinătate au crescut.

China pune mâna pe o parte din lume: Putin privește neputincios la mutarea abilă a lui Xi Jinping

Cu toate acestea, amenințarea Trezoreriei SUA de a scoate covorul de sub Raiffeisen continuă să rezoneze profund în managementul său, a spus o persoană care cunoaște gândirea băncii, adăugând că un astfel de pas ar fi „fatal”, în parte pentru că marile corporații care folosesc ar pleca pentru plăți internaționale.

Autoritățile americane sunt conștiente de efectele seismice pe care o astfel de mișcare le-ar avea asupra lui Raiffeisen, precum și de potențialul pe care aceasta s-ar putea răspândi în sistemul financiar mai larg și merg cu atenție. Raiffeisen are aproximativ 5 miliarde de euro de capital blocat în Rusia, potrivit uneia dintre surse, iar acordul Strabag a fost conceput pentru a elibera 1,5 miliarde de dolari din acesta, însă planul a eșuat.

Banca a spus în repetate rânduri că intenționează să iasă din Rusia, dar nu poate spune când s-ar putea întâmpla asta. „În loc să se retragă din Rusia, Raiffeisen a petrecut mai bine de doi ani căutând portițe pentru a-și scoate banii”, a spus deputatul austriac Tomaselli.

...citeste mai departe despre "O țară neutră din Europa a făcut miliarde în Rusia: SUA și-au pierdut răbdarea și acum o lovesc decisiv" pe Ziare.com

Pana informatică a Microsoft a produs haos pe aeroporturi. Bilete mai scumpe de zeci de ori la zborurile fără întârzieri
Pana informatică a Microsoft a produs haos pe aeroporturi. Bilete mai scumpe de zeci de ori la zborurile fără întârzieri
Pana Microsoft a lăsat sute de mii de călători în aeroporturi, după ce au fost anulate aproape 8.000 de zboruri în toată lumea. În SUA, biletele pentru zborurile care și-au respectat...
Philips Evnia lansează monitorul de gaming 27M2C5200W, accesibil și performant
Philips Evnia lansează monitorul de gaming 27M2C5200W, accesibil și performant
Philips Evnia a anunțat lansarea noului monitor de gaming Philips Evnia 27M2C5200W, oferind o combinație impresionantă de performanță și preț accesibil. Monitorul este echipat cu un panou de...
#raiffeisen bank rusia, #sanctiuni SUA, #Austria, #sanctiuni Rusia SUA, #banci Rusia sanctiuni, #SUA sanctiuni Rusia , #Stiri Finantare

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  4. Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”
  5. Bitcoin în creștere bruscă după atacul asupra lui Trump. Candidatul la Casa Albă s-a declarat un mare susținător al criptomonedei
  6. Banca Transilvania, undă verde să preia un competitor important de pe piața românească. Ce cotă de piață va cumula grupul față de ceilalți jucători români
  7. De ce scade producția mondială de bere. „Efectele războiului”
  8. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  9. Un australian pretinde că este inventatorul Bitcoin. Procurorii au demarat o anchetă pentru mărturie mincinoasă
  10. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate