20 de cm de plaja de turist

Luni, 04 Mai 2009, ora 09:36
2695 citiri
20 de cm de plaja de turist

Hotelierii vor primi 0,2 metri liniari de plaja pentru fiecare loc de cazare, in baza OU privind utilizarea plajei Marii Negre si controlul activitatilor desfasurate pe plaja, aprobate marti de Guvern, a spus presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala.

"Plajele vor fi acordate doar structurilor de cazare, iar pentru fiecare loc de cazare al hotelului, proprietarul primeste 0,2 metri liniari de plaja. Astfel, un hotel cu 400 de locuri de cazare va avea o plaja cu o suprafata de 80 de metri liniari", a explicat Bucovala.

Potrivit acestuia, noua ordonanta de urgenta, care ar trebui sa elimine intermediari intre stat si hotelieri, imparte plajele in cinci categorii: plajele comunale, care se vor intinde pe 20% din suprafata intregii plaje, plajele acordate hotelierilor, plajele rezidentiale, care vor fi portiuni alocate ansamblurilor rezidentiale din statiuni, plajele speciale destinate sporturilor si plajele de lux.

"La Mamaia vor fi trei plaje comunale, una in zona Perla, una in zona Cazinoului din Mamaia, si o alta plaja in nord. Aici oamenii vor putea sa vina cu cearsafurile si sa stea linistiti", a precizat Bucovala.

Ordonata de urgenta va interzice subinchirierea plajelor. Intretinerea acestora se va face de Directia Apelor Romane Litoral pe perioada iernii. Hotelierii se arata chiar dispusi sa achite ei si serviciile medicale si cele in caz de inec pana vor sosi alocatiile bugetare, a spus Nicolae Bucovala, potrivit Newsin.

"Noi am inceput deja demersurile pentru cumpararea de sezlonguri, insa trebuie clarificata situatia plajelor. Un sezlong de calitate costa intre 130 si 170 de euro. Ca sa investim trebuie sa stim daca plajele trec la noi de anul asta", a declarat Bucovala.

Potrivit Ministerului Turismului, incheierea contractelor se va face in functie de o serie de criterii cumulative, respectiv clasificarea structurii de primire turistice (de la cinci la doua stele), situarea fata de plaja si numarul de locuri de cazare. Criteriile minime pentru utilizarea plajelor in scop turistic vor fi stabilite prin ordin al ministrului Turismului. Lucrarile de intretinere si ecologizare a plajelor vor fi realizate de Administratia Nationala Apele Romane, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral.

Lucrarile vor fi finantate atat din bugetul propriu al Administratiei, cat si din veniturile obtinute de la utilizatorii plajelor cu destinatie turistica, proportional cu suprafata utilizata.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat, miercuri, ca situatia plajelor se complica, dupa ce ministrul Justitiei nu a avizat OUG care dadea dreptul de asociere intre Apele Romane si detinatorii de spatii de cazare, astfel incat acestia din urma sa poata administra plajele.

Potrivit acestuia, Ministerul Justitiei a ridicat doua obiectii in legatura cu actuala ordonanta de urgenta. Prima ar fi ca este neconstitutionala, iar cea de-a doua ca este limitativa.

Daca ordonanta nu este publicata in Monitorul Oficial, Directia Apelor Dobrogea Litoral va organiza licitatii pentru sectoarele de plaja ramase fara administrator.

Lunile trecute, DADL a reziliat toate contractele cu operatorii. O parte dintre acestia au atacat decizia prin ordonanta presedentiala si au castigat, urmand sa se judece pe fond. Acestia au in continuare dreptul sa administreze plaja.

Atat ministrul Turismului, Elena Udrea, cat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, au declarat ca se fac demersuri pentru solutionarea problemelor legislative si gasirea unei solutii constitutionale prin care statul sa poata inchiria plajele hotelierilor, fara intermedieri. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#hotelieri, #locuri, #plaja, #suprafata, #udrea , #stiri Radu Mazare