Un precedent periculos. Mazare scumpeste gigacaloria retroactiv la Constanta

Marti, 26 Martie 2013, ora 17:50
2013 citiri
Un precedent periculos. Mazare scumpeste gigacaloria retroactiv la Constanta

Consiliul Local Municipal (CLM) Constanta a aprobat, marti, cresterea cu 5% a pretului gigacaloriei platite de populatie, masura care se va aplica retroactiv incepand cu luna februarie a acestui an.

Constantenii vor plati pentru agentul termic 358,54 de lei/gigacalorie in loc de 341 de lei cat au achitat pana in prezent, pret care oricum era printre cele mai mari din tara.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a explicat ca majorarea respectiva este cauzata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care le-a aprobat reprezentantilor CET o crestere a preturilor cu circa 7-8%, masura ce a fost atacata in instanta de administratia locala.

"Am contestat catre toti, pana la premier, aceasta crestere de pret. Pe cale administrativa n-am avut succes si i-am dat in judecata pentru ca nu aveau niciun motiv sa creasca pretul. Din pacate, insa, ei au inceput sa factureze catre RADET aceasta crestere de pret. Noi suntem in proces cu ei la Curtea de Apel Bucuresti", a declarat primarul.

Mazare promite ca locuitorii Constantei isi vor primi banii inapoi daca va castiga procesul

Potrivit primarului, daca municipalitatea va castiga procesul, cetatenii isi vor recupera banii, sumele platite in prezent ca urmare a majorarii fiind scazute din facturile viitoare.

"Daca nu castigam, acesti bani trebuie platiti ca sa nu intre RADET in incapacitate de plata. Si am fost nevoiti sa aprobam si noi o majorare de 5% a pretului gigacaloriei. Asta inseamna ca populatia va plati cu 5% in plus. (...) In situatia in care vom castiga procesul si le va fi respinsa aceasta crestere de pret celor de la CET, vom deduce banii pe care populatia i-a platit, din facturile ulterioare", a precizat oficialul constantean.

Pretul gigacaloriei ar putea scadea dupa preluarea CET

Radu Mazare a declarat ca administratia locala "este pe final de tura in alergare" cu privire la preluarea CET-ului de catre municipalitate, masura care va fi aplicata printr-o hotarare de guvern nu doar la Constanta, ci si la Bucuresti si probabil Craiova.

"Din momentul in care o sa preluam CET-ul, o sa vedem cum si in ce forma intram cu un partener astfel incat sa scadem gigacaloria", a afirmat Mazare.

In municipiul Constanta, pretul gigacaloriei este subventionat de administratia locala doar pentru o parte din populatie, in functie de venituri, constantenii cu venituri de peste 1.600 de lei pe membru de familie nebeneficiind de subventii.

#scumpire retroactiva energie, #pret gigacalorie Constanta, #scumpire gigacalorie Mazare , #Primar Constanta