Se scumpesc creditele in euro?

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 19:56
2493 citiri
Se scumpesc creditele in euro?

Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii este de parere ca dobanzile la euro nu vor creste in perioada urmatoare, in ciuda cresterii Euribor pana la nivelul de 1,28%/an. "Pretul creditelor in Romania este legat de "apetitul" bancilor de a da credite. O banca care nu are "apetit" sa dea credite va pune un pret suficient de mare ca cererea pentru credite sa fie suficient de mica. Vedem banci care sunt dispuse sa scada dobanzile la creditele comerciale, in pofida faptului ca dobanda de referinta a euro a crescut", a mai adaugat Craciun pentru Bloombiz.ro.

Euribor a urcat la 1,28%/an, practic s-a dublat fata de acum un an…

In primul rand fiindca apar presiuni inflationiste.

Pe de o parte este vorba de o crestere a pretului materiilor prime, care se regaseste si in preturile produselor alimentare si industriale.

In acelasi timp observam ca piata muncii, in unele tari precum Germania, Franta, incepe sa se "incalzeasca", somajul fiind intr-o scadere accentuata,  fapt care pune presiuni asupra salariilor.

Aceste doua elemente combinate fac ca inflatia din zona euro sa fie peste tinta pe care si-o doreste BCE.

Prin cresterea dobanzilor se doreste o scumpire a banului, a monedei euro, ceea ce ar duce  la o tendinta de racire a economiei, de prevenire a unei cresteri prea rapide si nesustenabile.

E o masura preventiva?

Este o masura preventiva, dupa o perioada in care s-au pompat multi bani in sistem pentru a se evita o intrare in recesiune.

In momentul de fata trebuie sa se treaca la crearea unor premise pentru o crestere economica sustenabila care sa nu aduca cu sine cresterea inflatiei.

Cum vor reactiona bancile la cresterea Euribor, vor transfera costul asupra creditelor noi sau vor accepta sa piarda din marja?

Pretul creditelor in Romania este legat de "apetitul" bancilor de a da credite.

O banca care nu are "apetit" sa dea credite va pune un pret suficient de mare ca cererea pentru credite sa fie suficient de mica.

In momentul in care bancile doresc sa dea credite, ele isi vor ajusta pretul intr-un mod corespunzator.

Pe masura ce aceasta dorinta este in crestere, vedem cum marjele incep sa scada.

Vedem banci care sunt dispuse sa scada dobanzile la creditele comerciale, in pofida faptului ca dobanda de referinta a euro a crescut.

Nu ma astept ca dobanzile la euro sa creasca in perioada urmatoare.

Cum credeti ca vor actiona bancile in privinta creditelor in derulare?

Creditele in derulare vor continua asa cum au fost agreate prin contract.

Singura varianta pentru schimbarea termenilor ramane refinantarea, care de multe ori se poate face la aceeasi banca la care ai creditul.

Cat de probabila este cresterea Euribor pana la 2% pana la sfarsitul acestui an?

Cresterea dobanzii de referinta de catre BCE este doar primul pas, vor urma si alte decizii similare in ideea de a intampina inflatia.

Probabil va mai fi inca o decizie de crestere a dobanzii de politica monetara in iunie, daca nu cumva chiar inca doua cresteri pana la sfarsitul anului. Daca aceasta dobanda va creste, sigur ca si Euribor la un an va respecta trendul.

Asta va depinde mult de cum va evolua economia europeana.

Sa nu uitam ca euro are o valoare extrem de ridicata raportata la dolar, acest lucru avand un impact negativ asupra exporturilor Germaniei.

In cazul in care cresterile de dobanda vor avea un impact negativ asupra cresterii economice, e posibil ca BCE sa-si mai ia un ragaz inainte sa creasca dobanda de politica monetara.

Cum apreciati micarea BNR in privinta scaderii RMO in valuta, in contextul in care BCE vrea sa sterilizeze excesul de euro?

Prin aceasta  masura isi doreste sa dea mai mult lichiditate  in euro bancilor comerciale.

Unele banci pot sa accelereze creditarea in valuta, desi aceasta ar trebui descurajata.

Pe de alta parte e posibil ca banii sa nu se intoarca in economie ci sa se duca la bancile mama.

Ar putea fi interpretata cresterea Euribor ca semnalul cel mai clar al iesirii UE din criza?

Pietele par sa reflecte acest lucru prin faptul ca bursele europene au intampinat cresteri dupa decizia BCE.

O crestere excesiv de rapida a dobanzii de referinta poate sa strice aceasta imagine de revenire economica.

Cu alte cuvinte, revenirea economica este inca timida, poate sa fie omorata usor prin decizii pripite, cu atat mai mult cu cat ea nu este uniforma in zona euro.

Sunt economii din zona euro care dau semne viguroase de revenire economica, mai ales cele din nucleul dur, ca Germania, Franta.

In schimb, pentru tarile periferce  care se lupta din greu cu problemele legate de corectiile bugetare si care sunt in recesiune, astfel de cresteri de dobanda nu sunt deloc o veste buna.

Asta arata cat de mare este provocarea de a avea o politica monetara adecvata intr-un peisaj economic atat de pestrit ca zona euro.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#credite in euro, #cresterea euribor, #dobanda de politica monetara, #BCE, #zona euro, #dobanzile la euro, #credite comerciale, #inflatie, #inflatia din zona euro , #stiri Radu Craciun