PENSIILE PRIVATE: Unde a disparut euforia de acum 4 ani - Interviu Radu Craciun

Vineri, 19 August 2011, ora 20:29
4602 citiri
PENSIILE PRIVATE: Unde a disparut euforia de acum 4 ani - Interviu Radu Craciun

Criza si-a pus amprenta si pe acest sector. Cu toate ca specialistii sustin ca pensiile private raman o alternativa la sistemul public de pensii, in realitate, multe companii au scos din bugetul pe 2011 pensiile facultative acordate ca bonusuri pe langa pachetele salariale. "Bugetele salariale pentru anul acesta s-au facut in 2010, cand revenirea economica era incerta. (...) Din acest punct de vedere, era de asteptat ca beneficiile salariale sa ramana neschimbate anul acesta. Nu ma astept ca in 2012 sa vedem o explozie a beneficiilor salariale care sa includa si pilonul III", a declarat pentru Bloombiz.ro, directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun.

Ce efect a avut criza economica asupra randamentelor fondurilor de pensii private in Romania?

Pana acum o luna aveam o crestere buna, de 4-5%. Din pacate, evolutiile burselor din ultimele saptamani au avut un impact negativ si asupra fondurilor de pensii private.

Ultimele saptamani au avut un impact determinant asupra performantei de la inceputul anului si pana acum.

Pe piata pensiilor private obligatorii, constatam o crestere a contributiilor lunare si o scadere a numarului de conturi goale, ca o consecinta a reformelor din piata muncii si a eliminarii muncii la negru. Din punctul de vedere al participatiilor si al contributiilor, evolutiile sunt pozitive.

Din punct de vedere al performantei investitionale, cresterea a fost influentata de evolutiile burselor din ultimele saptamani.

Fondurile private de pensii par ca au trecut in plan secundar dupa toata euforia din 2007…

Nu cred ca au trecut in plan secundar.

In momentul de fata, performanta sistemului de pensii private ramane foarte buna.  Ar fi fost nerealist sa ne asteptam la cresteri de 16% ca in primii ani. Pana la urma, investitiile se fac pe pietele financiare, iar acestea au o variatie volatila.

Nu vad niciun motiv pentru care increderea in sistemele de pensii private ar trebui sa scada.

Sunt analisti economici care nu vad totusi cu ochi buni faptul ca o parte din contributiile populatiei merg catre fondurile private de pensii …

Statul nu garanteaza nici macar sistemul de stat de pensii. In momentul de fata, daca intrebam un angajat ce pensie va primi de la stat peste 15-20 de ani cand iese la pensie, nu va sti ce sa raspunda.

In momentul de fata, contributiile sociale ale angajatilor nu se duc la pensiile private ci se duc la cel care le plateste.

Asta e diferenta fata de sistemul de stat. Contributorii vireaza banii intr-un cont propriu de care poate dispune doar el si urmasii sai si nu intr-un cos comun, cum este sistemul public de pensii, din care nu se stie exact cu cat se va alege in momentul in care iese la pensie.

Care sunt directiile vizate de fondurile de pensii pentru investitii in aceasta perioada?

Daca ne uitam la portofoliile fondurilor de pensii, putem vedea strategii care se bazeaza pe investitii in exclusivitate in Romania, in regiune sau in alte tari din lume. Cadrul legal ne obliga sa investim cel putin 65-70% in instrumente cu risc scazut.

Din punctul meu de vedere, strategia nu s-a modificat dramatic, in pofida ultimelor evolutii.

Evolutia pietelor este mult exagerata si nejustificata. Din acest motiv, nu trebuie sa reactionam la astfel de sincope ale pietei, mai ales cand nu consideram ca au justificare in fundamentele economice.

Astfel, ne pastram diversificarea mare pe care o avem. Eureko incearca sa aiba o extindere cat mai larga din Marea Britanie pana in Australia.

De asemenea, vrem sa avem o diversificare din punct de vedere al industriilor.

Sunt industrii considerate a fi defensive, care iti pot da mai mult confort in perioade de volatilitate mai mare. De asemenea, pot fi industrii ciclice care pot sa-ti ofere cresteri mari cand economia merge bine, dar  si caderi mari cand lucrurile merg prost. Atunci iti doresti sa ai actiuni din ambele zone.

Pot investi fondurile de pensii private si in aur in conditiile in care acesta a avut randamente foarte mari in ultima perioada?


Teoretic, norma de investitii permite acest lucru, dar ramane ca fiecare fond sa identifice caile practice prin care poate sa devina proprietar de aur.

Eu, personal, sunt un adept al acestui gen de investitii.

Imi doresc sa ajungem la o cale practica prin care sa putem sa achizitionam aur fizic.

Partea buna e ca investitiile in aur sunt corelate negativ cu investitiile in actiuni si reprezinta o polita de asigurare in cazul unor evenimente extreme.

Ne uitam la investitiile in aur nu neaparat pentru a-l tranzactiona, pentru ca nu ne propunem asta, ci pentru a-l avea ca pe o polita de asigurare in cazul in care pretul altor active sufera datorita unor crize de moment.

Riscurile sunt legate de volatilitatea pretului.

De aceea e bine sa ai o diversificare a activelor. In momentul in care pretul aurului ar scadea, pretul actiunilor ar creste.

Criza financiara s-a transformat in criza datoriilor suverane. Ce impact au aceste datorii suverane asupra marilor fonduri de pensii?


Fondurile de pensii care sunt expuse la obligatiunile germane, in momentul de fata beneficiaza de pretul acestora care a crescut foarte mult.

Fondurile de pensii mari, internationale sunt foarte diversificate, de aceea pot gasi solutii mai bune decat cele din Romania ca sa rezolve problemele care pot fi induse de criza pe termen scurt.

Exista riscul sa vedem falimente ale fondurilor de pensii private din Romania sau mai degraba vom vedea fuziuni si achizitii?

Fondurile de pensii din Romania nu pot da faliment.

Exista garantii explicite si implicite pe care fondurile de pensii le ofera. Fondurile garanteaza contributiile nete ale participantilor, iar administratorii creeaza provizioane pentru acest lucru.

O alta situatie ar fi legata de momentul platii pensiei. Daca fondul de pensii s-ar afla sub suma contributiilor nete, administratorul ar completa suma necesara din provizioanele pe care este obligat sa le faca. Astfel, participantul ar primi ceea ce i s-a promis ca va primi.

In ceea ce priveste fuziunile si achizitii, putem asista la astfel de evenimente pe piata romaneasca, insa nu datorita lipsei de performanta  investitionala a fondurilor.

Ar putea fi vorba de o agregare a pietei in care fondurile mai mici sa fie inghitite de fondurile medii sau mari.

Mai exista companii in aceasta perioada care dau ca bonusuri pensii facultative pe langa salariu?

Exista companii, insa trebuie sa tinem cont ca bugetele salariale pentru anul acesta s-au facut in 2010, cand revenirea economica era incerta.

Orice schimbari ale pachetelor salariale nu pot avea loc decat intr-un nou exercitiu bugetar care va fi in 2012.

Din acest punct de vedere, era de asteptat ca beneficiile salariale sa ramana neschimbate anul acesta.

Cred ca va fi o evolutie prudenta. Nu ma astept ca in 2012 sa vedem o explozie a beneficiilor salariale care sa includa si pilonul III.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

#fond pensii private, #investitii fond pensii private, #pensii facultative , #pensii private, #pensii private obligatorii, #pilon ii pensii, #sistem pensii , #stiri Radu Craciun