Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii speculativi deprecieaza moneda nationala

Investitorii speculativi deprecieaza moneda nationala

Politica agresiva a Bancii Centrale menita sa reduca dobanzile pentru moneda nationala a incurajat speculatiile pe piata valutara. Cursul de schimb a devenit in ultima saptamana poligonul pe care s-au infruntat speculatorii, pe de- o parte, si Banca Centrala, de cealalta parte.Cursul de schimb a devenit in ultima saptamana poligonul pe care s-au infruntat speculatorii, pe de- o parte, si Banca Centrala, de cealalta parte. BNR nu a reusit pe de-a- ntregul sa controleze cursul, astfel incat leul a inregistrat o puternica scadere in raport cu principalele valute.

Radu Craciun, reprezentant mediul bancar 'Viziunea investitorilor asupra pietei valutare in Romania este legata acum mai degraba de o depreciere a leului chiar dincolo de 3,6, motiv pentru care au existat situatii in care, acest nivel, de 3,6, nu numai ca nu i-a facut sa vanda, dar unii au hotarat chiar sa cumpere valuta la acest nivel, in asteptarea unei deprecieri a leului dincolo de 3,62 - 3,63.' Dragos Nedelcu, analist economic 'Ei se pot imprumuta foarte ieftin pe piata interbancara, ceea ce au si facut joia si vinerea trecuta - este, de altfel, si motivul pentru care euro s-a apreciat fata de leu - deci s-au imprumutat ieftin in leu si au speculat pe euro scontand o crestere de cel putin 10 - 20 la suta a euro - ceea ce s-a si intamplat.' Analistii estimeaza ca numai vineri castigul speculatorilor s-a ridicat la peste 20 de milioane de euro. Exista, insa, si alte motive care au dus la deprecierea leului. Radu Craciun, reprezentant mediul bancar 'In lunile octombrie si mai ales noiembrie apar ordine de cumparare de valuta foarte mari, datorita fluxurilor comerciale mari care apar in aceasta perioada a anului.' Bogdan Baltazar, consultant financiar 'Se pare ca, in continuare BNR a intervenit pe piata cumparand euro si depreciind leul ceea ce (...) nu mi se pare intelept din partea Bancii Nationale care a promis ca nu-si fixeaza o tinta de curs, dar se pare ca-si cam fixeaza.' Analistii sustin ca, in urma cumpararilor masive de euro, BNR se confrunta chiar cu un exces de rezerve valutare pe care, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa le plaseze pe piata. Acest lucru va duce la aprecierea leului. In privinta evolutiei cursului leu - euro parerile sunt, insa, impartite. Dragos Nedelcu, analist economic 'Optimistii vorbesc de un curs de cel mult 3,6 lei noi, iar pesimistii se duc chiar undeva spre 3,75 - 3,8.'

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1002 ori